pas

pas

(I) a. 1. Su içinde ve nemli havada metallerin, özellikle demirin yüzeyinde oksitlenme sonucunda oluşan madde: “Demirin tozu ve pası dev işçilerin kirpiklerine yağar, gözlerine dolardı.” -L. Tekin. 2. Bazı asalak mantarların çeşitli bitkilerde oluşturduğu portakal sarısı veya kahverengi lekeler. 3. Bu lekelerden ileri gelen bitki hastalığı. 4. tıp Bar (IV): Hastanın dilindeki pas.


pas Fr. passe

(II) a. 1. Bazı top oyunlarında oyunculardan birinin topu takım arkadaşına geçirmesi. 2. ünl. Bazı iskambil oyunlarında sırası kendisine gelen oyuncunun oyuna o elde katılmayacağını belirten bir söz.


pas Fr. Rouille
pas Fr. Saburre
pas İng. rust

Pasmantarıgillerin çeşitli bitkilerde oluşturduğu portakal sarısı veya kahverengi lekeler, bu lekelerden ileri gelen bitki hastalığı.


pas İng. rust

Hava,nem,su ya da sulu çözeltilerin etkisiyle demir ve alaşımlarının yüzeyinde oluşan, hidroksit ve karbonatları da içeren kırmızı-kahverenkli demir oksit.


pas İng. rust

Gaz ya da sıvı ortamlardaki demir yüzeylerinde oluşan, Fe2O3-H2O simgeli gevrek demir oksit.


pas

Küf.


PAS

bk. periyodik asit Schiff reaksiyonu


PAS İng. periodic acid Schiff

Periyodik asit Schiff reaksiyonu.


pas için benzer kelimeler


pas, 3 karakter ile yazılır. Ayrıca, p harfi ile başlar, s harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'p', 'a', 's', şeklindedir.
pas kelimesinin tersten yazılışı sap diziliminde gösterilir.