pelikangiller

pelikangiller

ç. a. hay. b. Omurgalı hayvanların kuşlar sınıfının, leyleksiler takımının bir alt familyası.


pelikangiller İng. pelicans

Kuşlar (Aves) sınıfının, kürek ayaklılar (Pelecaniformes) takımından, iri olmalarına rağmen derilerinde hava bulunduğu için bir dereceye kadar hafif, kanatları uzun ve geniş, gagaları çok büyük ve alt çeneye kadar genişleyebilen bir kese gerilmiş ve bunu kepçe gibi kullanan, Eski ve Yeni Dünya'da yaşayan, bir cinse ait birkaç türü bulunan bir familya. Ak pelikan (Pelecanus onocrotalus), tepeli pelikan (P.crispus), esmer pelikan (P.fuscus) iyi bilinen türleridir.


pelikangiller Fr. pélécanidés

(zooloji)


pelikangiller İng. pelicans

(Pelecanidae,) (Lat. pelicanus = pelikan,) Omurgalı hayvanlardan kuşlar (Aves) sınıfının leyleksiler (Ciconiiformes) takımının kürek-ayaklılar (Steganopodes) alt-takımına giren bir familyası. İridirler. Derilerinde hava bulunduğu için bir dereceye kadar hafiftirler. Kanatları uzun ve geniştir. Gagaları çok büyüktür ve alt çeneye genişleyebilen bir kese gerilmiştir. Bunu kepçe gibi kullanırlar. Tek bir cinse ait birkaç türü vardır: Pelikan (Pelecanus onocrotalus), esmer pelikan (P. fuscus), tepeli pelikan (P. crispus). Eski ve Yeni Dünyada yaşarlar.


pelikangiller, 13 karakter ile yazılır. Ayrıca, p harfi ile başlar, r harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'p', 'e', 'l', 'i', 'k', 'a', 'n', 'g', 'i', 'l', 'l', 'e', 'r', şeklindedir.
pelikangiller kelimesinin tersten yazılışı rellignakilep diziliminde gösterilir.