romantik tiyatro

romantik tiyatro İng. romantic theatre

On sekizinci yüzyılın ikinci yarısı ile on dokuzuncu yüzyılın ilk yarısında egemen olan bu akım, klasikçiliğe olduğu kadar Aydınlanmacılara ve usçuluğa karşı çıkmıştır. Sınırsız özgürlük ve coşkuyu içeren bu çelişkili akım, çeşitli ülkelerde değişik yönelimler göstermiştir. Ancak temel özellikleri her ülkede aynıdır. Bu akımın oyun yazarları, bir yandan kentsoylu değerlerine ve anaparacı düzene karşı köklü bir direniş gösterirken, öbür yandan devrimin sonuçlarından korkuya kapılmış ve ister istemez tepkiciliğe varan bir aldatmacılığa kaçış içine girmişlerdir. Buna karşılık, eleştirel gerçekçiliğin başlangıcı romantik akımdadır.


romantik tiyatro Alm. romontishes Theater

Masal, mitoloji, şiir, öykü havası olan oyunlar. Metafizik kavramlar, romantik yolda sahneye getirilir. Bu akım, Alman düşünürlerinin etkisi altında, Alman oyun yazarlarıyla başlamıştır. Bu oyunlar, konu olarak dağınıktır. Özde ve biçimde özgürlük düşüncesi, tiyatroya etkin bir yolda ilk bu akımla yerleşmiştir. Romantik tiyatronun doruk noktasında "Hernani" oyunuyla Victor Hugo'yu görürüz.


romantik tiyatro için benzer kelimeler


romantik tiyatro, 16 karakter ile yazılır. Ayrıca, r harfi ile başlar, o harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'r', 'o', 'm', 'a', 'n', 't', 'i', 'k', ' ', 't', 'i', 'y', 'a', 't', 'r', 'o', şeklindedir.
romantik tiyatro kelimesinin tersten yazılışı ortayit kitnamor diziliminde gösterilir.