seçmecilik

seçmecilik, -ği

a. fel. Kurulmuş olan dizgelerden değişik düşünceleri seçip alma ve kendi öğretisinde birleştirme yöntemi ve bu yöntemle çalışan filozofların öğretisi, eklektizm.


seçmecilik İng. eclecticism

Birbirlerine karşıt olan türlü öğretilerden seçilen düşüncelerden yararlanarak tek ve uyumlu bir inanç ya da düşünme dizgesi oluşturmaya çalışan felsefe görüşü.


seçmecilik İng. eclecticism

Kurulmuş olan dizgelerden değişik düşünceleri seçip alma ve kendi öğretisinde birleştirme yöntemi ve bu yöntemle çalışan filozofların öğretisi.


seçmecilik İng. eclecticism

Değişik ve çoğu kez birbirinin tam karşıtı olan felsefe dizgelerinin, görüş açılarının, kuramsal öncüllerin vb. bağdaşmaz yanlarını görmezlikten gelerek, bağdaşabilir yanlarını düzenli bir bütün oluşturmadan bir araya getirme tutumu.


seçmecilik İng. eclectisism

Yararlılık, sempatiklik, bilişsel ve duyusal farklılıklar vb. nedenlerden dolayı hayvanları kendi içlerinde sınıflandırmaya tabi tutma anlamına gelen bir çeşit basit türcülük.


seçmecilik, 10 karakter ile yazılır. Ayrıca, s harfi ile başlar, k harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 's', 'e', 'ç', 'm', 'e', 'c', 'i', 'l', 'i', 'k', şeklindedir.
seçmecilik kelimesinin tersten yazılışı kilicemçes diziliminde gösterilir.