selenyum

selenyum Fr. sélénium

a. (sele'nyum) kim. Atom numarası 34, yoğunluğu 4,8 olan, 217 °C'de eriyen, ısı ve elektriği ileten, genellikle telsiz telefon, televizyon yapımında kullanılan bir element (simgesi Se).


selenyum İng. selenium

Simgesi Se,atom kütlesi 78,96 g, atom numarası 34 olan kükürt grubunun metalik ve ametalik özellikler gösteren bir elemanı. Çeşitleri; 1.Metalik, gri, heksagon, e.n. 217 °C, k.n. 685 °C olan, suda çözünmez, eterde çözünür. 2.Kristal kırmızı, monoklinik kristalli, e.n. 175 °C, karbon disülfürde çözünür. 3.Amorf, kırmızı toz, çöktürmeyle elde edilir. 4.Kolloidal, kırmızı çözelti, yavaş yavaş çökerek e.n. 70 °C olan amorf selenyuma dönüşür. 1817'de Berzelius tarafından sülfonik asit üretiminde kullanılan kurşun odalarda bulundu. 2,4,6 ve -2 değerlikli hallerde bulunur. Fotoelektrik hücrelerde, kırmızı cam yapımında, böcek öldürücülerde, metalurjide ve kimya sanayiinde kullanılır.


selenyum Fr. sélénium

(kimya)


selenyum İng. selenium

Hücre zarlarını serbest radikallere karşı koruyan, böylece kromozomların zarar görmesini engelleyen, bağışıklığı uyaran, zehirli ağır metallere karşı vücudu koruyan, antioksidan özellikli esansiyel iz element.


selenyum için benzer kelimeler


selenyum, 8 karakter ile yazılır. Ayrıca, s harfi ile başlar, m harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 's', 'e', 'l', 'e', 'n', 'y', 'u', 'm', şeklindedir.
selenyum kelimesinin tersten yazılışı muyneles diziliminde gösterilir.