selüloz

selüloz Fr. cellulose

a. (l ince okunur) kim. Bitkilerde hücre yapısının büyük bir bölümünü oluşturan kâğıt, yapay ipek ve patlayıcı maddelerin yapımında kullanılan bir karbonhidrat (C6H10O5).


selüloz İng. cellulose

Bitki hücre duvarının esas yapısını oluşturan ve glikozdan yapılmış bir polisakkarit.


selüloz İng. cellulose

(C6H10O5)n; bitkilerin, glikozu dirilkimyasal tepkimelerle çoğuzlaştırmasıyla oluşan, işleyimde yaygın olarak kullanılan bir karbonhidrat.


selüloz İng. cellulose

Dallanmadan düz zincirlerle β-1,4 glikosidik bağlarla bağlanmış 3000 den fazla glukoz biriminin oluşan suda çözünmeyen, amonyaklı bakır II hidroksitte çözünen , bitki hücresi cidarının esas bileşeni , pamuğun tamamı ve odunun %50’sini oluşturan, kontrollü hidrolizle selobiyoz, tam hidrolizi ile glukoz elde edileen beyaz bir katı polisakkarit.


selüloz Osm. hüceyrât-ı nebâtiye

(kimya)


selüloz İng. cellulose

Sinema Doğada bitkilerin göze zarlarında bulunan özdek, ağaç elyafı; film tabanlarındaki selüloz asetat ile selüloz nitratın temel özdeği.


selüloz İng. cellulose

Bitki hücre duvarının esas yapısını oluşturan ve oldukça sağlam bir yapısı bulunan, glikozdan yapılmış bir polisakkarit.


selüloz İng. cellulose

Bitkilerde hücre duvarının yapısında yer alan yapısal bir homopolisakkarit olup D-glukozların beta-1-4 glikozidik bağlarla bağlanmış düz bir polimeri.


selüloz İng. cellulose

(Lat. cellula = küçük göze) Bitki gözelerinin duvarlarının temelini meydana getiren bir karbohidrat; (C6 H10 O5) n:


selüloz için benzer kelimeler


selüloz, 7 karakter ile yazılır. Ayrıca, s harfi ile başlar, z harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 's', 'e', 'l', 'ü', 'l', 'o', 'z', şeklindedir.
selüloz kelimesinin tersten yazılışı zolüles diziliminde gösterilir.