şempanze

şempanze Fr. chimpanzé

a. hay. b. Primatlardan, ayakları beş parmaklı, tek yavru doğuran, iyi tırmanıcı olan, ormanlarda yaşayan bir maymun türü (Pan troglodytes).


şempanze İng. chimpanzee

Maymunlar (Primates) takımının, insansı maymungiller (Pongidae) familyasından, 140 cm kadar uzunlukta, kara renkli, başı yuvarlak, yüzü geniş, burnu küçük, kulaktan büyük, dudakları öne doğru uzun, nadiren ayakta duran, dizleri üstüne oturan, yürürken ellerini de kullanan, iyi tırmanan, meyvelerle beslenen, aile yaşantısı olan, Afrika'da ağaçlar üzerinde yaşayan bir tür.


şempanze Fr. chimpanzé

(zooloji)


şempanze İng. chimpanzee

(Pan satyrus): Maymunlar (Primates) takımının insansımaymungiller (Pongoidae) familyasından bir memeli türü. Uzunluğu 140 cm. Rengi karadır. Başı yuvarlakça, yüzü geniş, burnu küçük, kulakları büyük olur. Dudaklarını öne doğru uzatır. Seyrek olarak ayakta durur. Dizleri üstüne oturur. Yürürken ellerini de kullanır. Anlak bakımından insanlara en yakın olan maymundur. İnsanları taklit eder. İyi eğitim verilir. İyi tırmanır. Tropik Afrikada, ağaçlarda eşi ya da ailesiyle birlikte yaşar. Meyve yer.


şempanze için benzer kelimeler


şempanze, 8 karakter ile yazılır. Ayrıca, ş harfi ile başlar, e harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'ş', 'e', 'm', 'p', 'a', 'n', 'z', 'e', şeklindedir.
şempanze kelimesinin tersten yazılışı eznapmeş diziliminde gösterilir.