şenlik

şenlik, -ği

a. 1. Şen olma durumu, şetaret: “Emine'nin yüzüne öyle bir şenlik, çakırımsı şehla gözlerine öyle bir civeleklik geldi ki...” -O. C. Kaygılı. 2. Belli günlerde yapılan, coşku veren eğlendirici gösterilerin tümü, bayram: “Ne var ki bu şenlik gününde yüzüne bakan yok.” -T. Buğra. 3. sin. ve tiy. Festival. 4. mec. Sevinç, neşe.


şenlik

1.Kalabalık, bayram kalabalığı. 2.Aile, çocuklar. 3.Eş, karı. 4.Konuk.


şenlik

Ev önündeki bahçe, bostan.


şenlik

Kalabalık, topluluk: Ev şenliği.


şenlik İng. festival

Çeşitli oyunların ve sanat ürünlerinin halk Önünde belli bir düzen ve sıra içinde topluca değerlendirilmesi ve sonunda ödül verilmesi ile ortaya çıkan gösteriler kümesi. Bazı şenlikler ödülsüzdür.


şenlik İng. festival

Bir toplumun kendini her tür kötü dış ve iç etkenlerden korumak, bol ürün elde etmek, barış ve güvence içinde yaşamak amacıyla bir mevsimden ötekine, bir yaşam çağından sonrakine ve toplumsal bir yaşantıdan başka bir yaşantıya geçme ya da tarihsel, dinsel, söylensel olay, kişi, varlık ve yüce varlıkları anma sırasında topluca yemek yiyerek, oynayarak, bağırarak, iş görerek yaptığı geleneksel eğlenim türü. krş. büyü, din, söylen.


şenlik İng. 1. film festival, 2. television festival

Sinema 1. Çeşitli filmlerin topluca oynatılması, değerlendirilmesi, ödüllendirilmesi biçiminde düzenlenen ulusal ya da uluslararası film gösterisi. TV. 2. Çeşitli televizyon izlencelerinin topluca gösterilmesi, değerlendirilmesi, ödüllendirilmesi biçiminde düzenlenen gösteri.


şenlik

bk. festival.


şenlik Fr. kermesse

Her çeşit taşıt araçlarına kapalı bir yolda, kurallarına göre saptanan sayıda dönülerek koşulan ve seyircilerinden para alınan dönülü yarış gösterileri.


şenlik, (şinlik)

1. Meskûn ve mamur olma hali. 2. Sevinç, neşe, şetaret, meserret.


Şenlik Köken: T.

Cinsiyet: Erkek Sevinçli, coşkulu, mutlu olma durumu.


Şenlik

Diyarbakır ili, Lice ilçesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim birimi.


Şenlik

Gaziantep ili, Karkamış ilçesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim birimi.


Şenlik

Giresun ili, Görele ilçesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim birimi.


Şenlik

Kastamonu ili, Devrekâni ilçesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim birimi.


Şenlik

Kütahya ili, Tavşanlı ilçesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim birimi.


şenlik için benzer kelimeler


şenlik, 6 karakter ile yazılır. Ayrıca, ş harfi ile başlar, k harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'ş', 'e', 'n', 'l', 'i', 'k', şeklindedir.
şenlik kelimesinin tersten yazılışı kilneş diziliminde gösterilir.