silindir

silindir Fr. cylindre

a. 1. mat. Alt ve üst tabanları birbirine eşit dairelerden oluşan bir nesnenin eksenini dikey olarak kesen, birbirine paralel iki yüzeyin sınırladığı cisim, üstüvane. 2. tek. Metalleri inceltme, kumaşları parlatma, kâğıt üzerine baskı yapma vb. işler için sanayide kullanılan merdane, silindir makinesi. 3. tek. Motorlu taşıtların motorunda pistona güçlü bir itiş sağlamak için gaz karışımının yandığı veya patladığı yer. 4. Yol yapımında toprağı sıkıştırarak düzleştirmek için kullanılan genellikle motorlu araç. 5. Silindir şapka: “Babam Cumhuriyet Bayramı törenlerine frak ve silindir giyerek katılırdı.” -Ç. Altan.


silindir İng. cylinder
silindir

106. Silindir o şekilde bir katıy [1]dır ki onun yan yüzeyi bir eğri yüzeydir. Bu şekilde olan katıy, herhangi bir yatay düzeyde yuvarlanabilir. İşte bunun içindir ki ona silindir denmiştir. Silindirde karşılıklı tabanlar paralel ve eşittir.[I] Katıy,katı olan cisimdir


silindir

107. Bir silindirin Yüksekliği, üst tabanından alt tabanına indirilen dikeydir.


silindir

110. Bir silindirin yan yüzeyini yayarsak bir dikey dörtgen elde ederiz ki, bunun tabanı silindir tabanı çemberine ve yüksekliği silindirin yüksekliğine eşit olur


silindir

111. Bir silindirin hacmı, onun tabanı alanının yüksekliği çarparığına eşittir. Misal: Yüksekliği 0,80 m. ve tabanlarından her birinin alanı 0,30 mk. olan bir silindir düşünelim. Bu silindirin hacmı 0,30 X 0,80 = 0,24 mkp. tür.


silindir Osm. merdane

(Resim) Yüksek baskı ve düzbaskı tekniklerinde plaklara mürekkep vermede kullanılan kauçuk kaplı silindir.


silindir Osm. üstüvane
silindir Fr. rouleau

Motorardı yarışlarında, motorun arka teker ekseninden 75 cm. geriye bağlanan 20-35 mm. kalınlığında ve 60 cm. enindeki döner silindir.


silindir Osm. silindir
silindir

1. Altın, gümüş ya da bir başka madeni ezerek istenilen biçime sokan araç. (Bursa; *Aksaray -Niğde) 2. Soba borusu yapmakta kullanılan araç. (-Maraş; -Kırklareli)


Silindir Osm. Silindir

silindir için benzer kelimeler


silindir, 8 karakter ile yazılır. Ayrıca, s harfi ile başlar, r harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 's', 'i', 'l', 'i', 'n', 'd', 'i', 'r', şeklindedir.
silindir kelimesinin tersten yazılışı ridnilis diziliminde gösterilir.