sincapgiller

sincapgiller

ç. a. hay. b. Kemirgen memeli hayvanları içine alan geniş bir familya.


sincapgiller İng. squirrels

Memeliler (Mammalia) sınıfının, kemiriciler (Rodentia) takımının, yalın dişliler (Simplicidentata) alt takımının, sincabımsılar (Sciuromorpha) bölümünden, kuyrukları çok uzun ve kıllı, sıçramaya elverişli kuvvetli bacakları bulunan, kabuklu yemiş yiyen, dünyanın her tarafına yayılmış türleri olan bir familya.


sincapgiller Osm. sincabiye

(zooloji)


sincapgiller İng. squirrels

(Sciuridae), (Lat. sciurus = sincap) Omurgalı hayvanlardan memeliler (Mammalia) sınıfının kemiriciler (Rodentia) takımının yalın-dişliler (Simplicidentata) alt-takımının sincabımsılar (Sciuromorpha) bölümüne giren bir familyası. Kuyrukları çok uzun ve kıllıdır. Daldan dala sıçramaya yarayan kuvvetli ard bacakları vardır. Kabuklu yemiş yerler. Dünyanın her yanına yayılmışlardır. 70 kadar türü vardır. Sincap (Sciurus vulgaris), tarla sincabı (Citellus citellus), yanağı-keseli sincap (Eutamias asiaticus), dağ sıçanı (Marmota marmota), bobak (M. bobak), uçarsincap (Sciuropterus russicus), çayır köpeği (Cynomys socialis) türleri iyi bilinirler.. Kışlık besinlerini depo ederler.


sincapgiller için benzer kelimeler


sincapgiller, 12 karakter ile yazılır. Ayrıca, s harfi ile başlar, r harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 's', 'i', 'n', 'c', 'a', 'p', 'g', 'i', 'l', 'l', 'e', 'r', şeklindedir.
sincapgiller kelimesinin tersten yazılışı relligpacnis diziliminde gösterilir.