sıralamak

sıralamak

(-i) 1. Birbiri ardı sıra veya yan yana koyarak sıra durumuna getirmek: İskemleleri sıralamak. 2. Art arda söylemek, sayıp dökmek: “Kendisini tüm bu bilgileri biriktirmeye iten nedenleri sıraladı.” -L. Tekin. 3. Belirli bir düzene göre yerleştirmek veya düzenlemek, sıraya koymak: “Herkesin onu dinlediği görünce, arkasına yaslanıp kendinden gayet emin bir tavırla elindeki verileri sıraladı.” -E. Şafak. 4. Söylenecek, yazılacak, yapılacak şeylere zihinde gerekli düzeni vermek. 5. Aynı davranışı birbiri ardınca birçok kez yapmak: Bize karşı bir sürü itiraz sıraladı. 6. Aynı davranışı birçok şey üstünde tekrarlamak: Bekçi bütün kapıları sıraladı. 7. Küçük çocuk tutunarak yürümeye başlamak, tutunarak yürümek.


sıralamak İng. sequence

Öğeleri, doğal sayılara göre düzenlemek. Doğal sayılara dayalı olarak değişik düzenleme yordamları tanımlanabilir; böylece sıralama kavramı, örn. abecesel ya da zamandizinsel ölçütlere göre düzenlemelere de uzatılabilir, bk. ayıklamak.


sıralamak İng. order
sıralamak İng. sort

sıralamak için benzer kelimeler


sıralamak, 9 karakter ile yazılır. Ayrıca, s harfi ile başlar, k harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 's', 'ı', 'r', 'a', 'l', 'a', 'm', 'a', 'k', şeklindedir.
sıralamak kelimesinin tersten yazılışı kamalarıs diziliminde gösterilir.