sodyum

sodyum Fr. sodium

a. (so'dyum) kim. Atom numarası 11, atom ağırlığı 22,990, yoğunluğu 0,971 olan, 97,5 °C'de eriyen, deniz ve kaya tuzlarında, doğada birleşik olarak çok yaygın bulunan, beyaz, parlak, mum gibi yumuşak bir element (simgesi Na).


sodyum İng. Sodium

Sembolü Na, Atom numarası 11, Atom kütlesi 22,989 g, e.n. 97,83 °C, k.n. 890 °C , IA grubu alkali metali olan, gümüş beyazı parlaklığında, düzgün dört yüzlü kristalli, yumuşak, havada hızla oksitlenen, bu sebeple nafta ve benzeri çözücülerde saklanan, su ile temasında sodyum hidroksit ve hidrojen gazı vererek bozunan, tetraetilkurşun eldesinde, indirgen, su çekici, elektrik iletkenliği yüksek olduğundan iletken ve reaktörlerde soğutucu olarak kullanılan yeryüzünde en çok bulunan altıncı element.


sodyum Fr. sodium

(kimya)


sodyum İng. sodium, natrium, Na

Atom numarası 11, atom ağırlığı 22.990, özgül ağırlığı 0.971, değerliği bir, yumuşak, gümüşümsü beyaz renkte, alkali bir metal element, natriyum.


sodyum İng. sodium

Atom numarası 11, atom ağırlığı 22. 99, değerliği 1, sembolü Na olan yumuşak, gümüşümsü beyaz renkte alkali bir metal. Hücreler arası sıvının en önemli ve en çok bulunan katyonu, natriyum. Asit baz dengesini, ozmotik basıncı ve su metabolizmasını ayarlayan impuls taşınmasında görev alan bir elementtir.


sodyum için benzer kelimeler


sodyum, 6 karakter ile yazılır. Ayrıca, s harfi ile başlar, m harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 's', 'o', 'd', 'y', 'u', 'm', şeklindedir.
sodyum kelimesinin tersten yazılışı muydos diziliminde gösterilir.