sölomlular

sölomlular

ç. a. hay. b. Bir vücut boşluğu bulunan hayvanlar.


sölomlular İng. coelomates

Çok hücrelilerin (Metazoa), gerçek çok hücreliler (Eumetazoa) bölümünden, iki yanlı bakışımlı, ektoderm ve endodermden başka mezodermleri de bulunan, ikincil karın boşluğu (sölom) oluşmuş, gelişme sırasında ilk ağzın (blastopor) aldığı duruma göre birincil ağızlılar (Protostomia) ve ikincil ağızlılar (Deuterostomia) olmak üzere 2 filuma ayrılan bir alt bölüm.


sölomlular Lat. Coelomata

Çok hücrelilerin (Metazoa) gerçek çok hücreliler (Eumetazoa) bölümünden, iki yanlı bakışımlı, ektoderm ve endodermden başka mezodermleri de bulunan, ikincil karın boşluğu (sölom) oluşmuş olan bir alt bölüm.


sölomlular İng. coelomates

(Coelomata), (Yun. koiloma=boşluk)Çokgözeli hayvanlardan öz-çokgözeliler (Eumetazoa) bölümünün bir alt-bölümü. İki-yanlı bakışımlı, diş-deri ve iç-deriden (ektoderm ve endodem) başka orta-deri (rnezodem)'leri de gelişmiş olan hayvanları içine alır. Bu hayvanlarda ikincil karın boşluğu (sölom) meydana gelmiştir. Gelişme sırasında ilk-ağızın (blastopor) aldığı duruma göre birincil-ağızlılar (Protostomia) ve ikincil-ağızlılar (Deuterostomia) olmak üzere 2 filuma ayrılır.


sölomlular, 10 karakter ile yazılır. Ayrıca, s harfi ile başlar, r harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 's', 'ö', 'l', 'o', 'm', 'l', 'u', 'l', 'a', 'r', şeklindedir.
sölomlular kelimesinin tersten yazılışı ralulmolös diziliminde gösterilir.