söve

söve

(I) a. 1. Kapı ve pencerenin yerleştiği kasa, çerçeve: “Kendilerini ağaçlara, kapı sövelerine çarpmazlar.” -M. Ş. Esendal. 2. Avlu kapısının iki yanına konan uzun taşlar: “Başını kapının taş sövesine koyup bir mektep çocuğu gibi bağıra bağıra ağlamak istiyordu.” -H. R. Gürpınar.


söve Fr. seuil

(II) a. mim. Pencere ve kapı kenarlarındaki süs kalıpları: “Cebinden çıkardığı yassı uçlu bir demiri söve ile çerçevenin arasına sokarak camı da yukarı sürdü ve rezeledi.” -H. R. Gürpınar.


söve Fr. Cadre
söve

Konimsi, sivri


söve

1.Kapı ve pencerenin yerleştiği kasa, çerçeve. 2.Eşik. 3.Arabalarda, yükü tutmak ya da bağlamak için dört yana dikilen direkler.


söve

Avlu kapısının iki yanına konan uzun taşlar.


söve

Karasabanın toprağa az işlemesi.


söve

1.Taşlı yokuş, dağ yamaçları. 2.Köşebaşı.


söve

1. Eşik. 2. Kapının iki yanına dik konulan ağaçlar (yapıda).


söve

Sepet örmekte kullanılan ince, yassı değnek, çıta.


söve

Köşe başı.


söve

Sopanın dengeli, uygun durumda olması.


söve Alm. Tür - Fensterrahmen

(Mimarlık) Kapı ve pencere çerçevesinin dört yanından her biri.

I) [söğe (I)] 1. Kapı kasası. (İsabey *Çal -Denizli; Kayalık *Susuz -Kars; Ilıca *Ayaş -Ankara; Yenikent *Aksaray -Niğde) [söğe (I)] : (Dereköy *Eşme -Uşak) 2. Kapı ve pencere kasası. (Beyköy *Şarkikaraağaç -Isparta)

II) 1. Arabaların dört köşesinde bulunan köşe ağaçları. (*Mudurnu -Bolu) 2. Kağnının iki yan iskelet ağacı. (Çaltı *Gelendost -Isparta) 3. Arabalarda dingil üzerinde bulunan adına arabayastığı da denen yassı ağaç. (Ortayazı *Senirkent -Isparta)


söve

bk. söğe.


Söve

Balıkesir ili, Göbel bucağına bağlı bir yerleşim birimi.


söve için benzer kelimeler


söve, 4 karakter ile yazılır. Ayrıca, s harfi ile başlar, e harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 's', 'ö', 'v', 'e', şeklindedir.
söve kelimesinin tersten yazılışı evös diziliminde gösterilir.