sülüngiller

sülüngiller

ç. a. hay. b. Omurgalı hayvanlardan kuşlar sınıfının, tavuksular ve tavuklar alt takımına giren geniş bir familyası, tavukgiller.


sülüngiller İng. pheasants

Kuşlar (Aves) sınıfının, tavuksular (Galliformes) takımının, tavuklar (Galli) alt takımından, erkekleri başlarında renkli ibikler ya da demet biçiminde renkli tüyler taşıyan, böcek, tane vb. beslenen türlere sahip bir familya.


sülüngiller Fr. phasianidés

(zooloji)


sülüngiller İng. pheasants

(Phasianidae), (Lat. phasianus = sülün): Omurgalı hayvanlardan kuşlar (Aves) sınıfının tavuksular (Galliformes) takımının tavuklar (Galli) alt-takımına giren geniş bir familyası. Erkekleri çok süslü olup başlarında renkli ibikler ya da demet biçiminde renkli tüyler taşırlar. Böcek, tane v.b. yerler. Keklik (Perdix perdix), kınalı keklik (Alectoris graeca), turaç (Francolinus francolinus), bıldırcın (Coturnix coturnix), Amerika bıldırcını (Colinus virginianus), hindi (Meleagris gallopavo), tavus kuşu (Pavo cristatus), Cava tavus kuşu (P. muticus), Argus tavusu (Argusianus argus), beç tavuğu (Numida meleagris), evcil tavuk (Gallus domesticus), bankiva tavuğu (G. ferrugineus), parlak tavuk (Lophophorus impeyanus), sülün (Phasianus colchicus), halkalı sülün (Ph. torquatus) iyi bilinen türleridir.


sülüngiller, 11 karakter ile yazılır. Ayrıca, s harfi ile başlar, r harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 's', 'ü', 'l', 'ü', 'n', 'g', 'i', 'l', 'l', 'e', 'r', şeklindedir.
sülüngiller kelimesinin tersten yazılışı rellignülüs diziliminde gösterilir.