top

top

a. 1. Birçok spor oyununda kullanılan, türlü büyüklükte, genellikle kauçuktan yapılmış yuvarlak nesne: “Havası boşalmış bir futbol topu...” -A. Gündüz. 2. Bazı aletlerde bulunan toparlağımsı parça: Kantarın topu. Duvar saatinin topu. 3. Kumaş, kâğıt gibi şeylerin belli miktardaki bağı, ferde: Bir top basma. İki top ipekli. 4. Kumaş, kâğıt vb. şeylerin düzenli bir yığın durumuna getirilmiş bağı: Kâğıt topları. 5. sf. Yuvarlak biçimde olan, toparlak: “Bunlardan sonra top sakallı, çocuk yüzlü Şaban'ın dizi en çok sevdiği yerdi.” -H. E. Adıvar. 6. zf. Tamamen, bütünüyle. 7. argo Homoseksüel erkek. 8. ask. Gülle veya şarapnel atan büyük, ateşli silah: “Deniz ufkunda bu top sesleri nerden geliyor / Barbaros belki donanmayla seferden geliyor” -Y. K. Beyatlı.


top

Urgan bükerken dolaşmaması için kullanılan, çekiç biçiminde üstü yivli ağaç araç.


top

Araba tekerleği başlığı.


top

Yığın, demet.


top

1.Pencere. 2.Pencereye konulan tahta korkuluk.


top

Minder.


top

Kepek ya da undan yapılan yuvarlak deve hamuru.


top

Kol bileziği, burma.


top

Hep.


top

İlek de denilen erkek incir.


top

Kilim ortalarına yapılan süslü desenler.


top

Beş arşın uzunluğunda bez.


top

1. Deveye yedirilen hamurlu yem. 2. Kepek ve yumurtadan yapılıp yuvarlak biçim verilen hayvan yemi.


top

< ET top: top; altın veya gümüş topların ipe dizilmesiyle yapılmış takı. || (seni) top hışmına gelesen: kargış sözü


top

1. Yuvarlak. 2. Toplanmış. 3. Top


top İng. balI

Ayaktopu oyununda kullanılan, dışı deri ya da plastikten, içi hava ile şişirilmiş, lastikten yapılma, yuvarlak biçimde ve çevresi 68-71 cm. olan, en çok 396-453 gr. ağırlığındaki top.


top İng. ball

Sepettopu oyununda, oyuncuların sayı yapmak için kullandıkları küre biçimindeki oyun aracı. Deri, sentetik bir nesne ya da lastik bir kılıf ile kaplı ve içi hava dolu bir lastik balon olup, çevresi en az 75 santim, ağırlığı ise en az 600, en çok 650 gramdır. 1.80 metre yükseklikten tahta bir alana bırakıldığı zaman en az 1.20, en çok 1.40 metre yüksekliğe zıplayacak biçimde basınçlı hava ile şişirilmiştir.


top İng. ball

Masatopuna özgü, sellüloitten yapılmış, donuk ak renkte, çevresi 11,43 -12,06 cm. arasında, ağırlığı 2,40-2,53 gr. arasında olan yuvarlak.

I) Halıların ortasındaki beş motiften oluşan süs. (Yeşilova *Aksaray -Niğde)

II) Topun deliğine sokulan küçük silindir demir. (*Mudurnu -Bolu)

III) 1. Araba tekerlerinin tam ortasında bulunan ve içinden dingil geçen ağaç. (*Mudurnu -Bolu; Gölbaşı *Çankaya -Ankara) 2. Törpüleme sırasında atların ayakları altına konan ağaç. (İnköy -Kütahya)


top (I)

1. Bütün, büsbütün. 2. Cemâat, küme.


top (II)

Kol bileziği, burma.


top için benzer kelimeler


top, 3 karakter ile yazılır. Ayrıca, t harfi ile başlar, p harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 't', 'o', 'p', şeklindedir.
top kelimesinin tersten yazılışı pot diziliminde gösterilir.