türetme

türetme

a. 1. Türetmek işi. 2. db. Ad ve fiillerin kök veya gövdelerine yapım eki getirilerek kelime kurma, iştikak: Göz-lük-çü, söyle-n-ti, sev-gi gibi. 3. Bilinen bazı şeylerden yararlanarak düşünce gücüyle yeni bir şey bulma, ihtira.


türetme Fr. dérivation

Var olan bir kelimeden başka kelimeler çıkarma yolu. Türetme, ek katmakla veya ek değiştirmekle olur ki ilk takdirde KATMALI ( Progressive ), ikinci takdirde ÖDÜNLÜ ( Substitutive ) denir, Bazen kelimeler kısaltılarak BUDAMLI ( Régressive ou rétrograde ) türetmeler yapılır. Ele. alınan kelimenin kendisi türeme olup olmadığına göre de türetmeler İKİNCİL ve BİRİNCİL ( Secondaire et primaire ) diye vasıflanır.


türetme İng. word formation, derivation

(Derleme., söz yapma, kelime yapma, teşkil, yapım) Ad ya da eylem kök veya gövdesine yapım eki getirilerek sözcük kurma: Gözlükçü (göz-lük-çü) , kışla (kış-la) , sevgi (sev-gi) , sevgili (sev-gi-li) , söylenti (söyle-n-ti) , geliştirmek (gel-iş-tir-mek) vb.


türetme İng. derivation

Ad veya fiil kök ve gövdelerine yapım ekleri getirmek suretiyle eklendiği kökle ilgili yeni anlamlar kazanmış kelime yapma işi: oyun+a-mak, verim+li+lik, yara-r+lı, kum+luk, bin-ici + lik, ben + im + se-mek, bir-le-ş-tir + mek, oku-t-tur-, yan-kı vb.


türetme

ihtirâ' (bk. buluş).


türetme İng. deprivation

1. Türev alma. 2. Belirli işlemler yaparak bir sonuca ulaşma. 3. Yalın bir yapıdan başlayarak daha karmaşık bir yapıyı elde etme.


türetme

Azerbaycan Türkçesi: söz yaradıcılığı; Türkmen Türkçesi: söz yasalış; Gagauz Türkçesi: laf kuruluşu;Özbek Türkçesi: soz yasalişi; Uygur Türkçesi: qoşumçiliq söz yasaş usuli; Tatar Türkçesi: süz yasalışı ~ süzyasalu ~ süz yasaw; Başkurt Türkçesi: hüzyahalış; Kmk: söz yaratıw ~ söznü yaratılıwu;Krç.-Malk.: söz kuraw; Nogay Türkçesi: söz yasaw ~ söz tüzüw; Kazak Türkçesi: sözdiň jasaluwı~ sözjasam; Kırgız Türkçesi: söz casoo; Alt:: sös büderi; Hakas Türkçesi: sös püdîrîzî; Tuva Türkçesi: sösço'gaadılgazı; Rusça: slovoobrazovaniye


türetme İng. reproducing

Bir genel ya da tümel önermenin içerimlerini açığa çıkarma.


türetme Osm. iştikak

Bir kökten türemiş sözcüklerle bir anlatış özelliği yaratma sanatı: ... Alimsin ilmine gayet yok, kadirsin kudretine nihayet yok. .... Kadîmsin ukul-i mütekaddîmin ve müteahhirîn daire-i kıdemine kadem basamaz. (Sinan Paşa)


türetme için benzer kelimeler


türetme, 7 karakter ile yazılır. Ayrıca, t harfi ile başlar, e harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 't', 'ü', 'r', 'e', 't', 'm', 'e', şeklindedir.
türetme kelimesinin tersten yazılışı emterüt diziliminde gösterilir.