ülkü

ülkü

a. 1. Amaç edinilen, ulaşılmak istenen şey, ideal: “Millî birlik duygusunu mütemadiyen ve her türlü vasıta ve tedbirlerle besleyerek geliştirmek millî ülkümüzdür.” -Atatürk. 2. İnsanı duyular dünyasının üstüne yükselten ve hiçbir zaman tam olarak gerçekleştirilemeyecek olan, yalnızca erişilmesi istenen amaç olarak kalan kılavuz ilke, mefkûre, ideal, vizyon: “Bu yarının dünyasını, insanlığını düzenleyecek ülkünün sahipleri!” -H. E. Adıvar. 3. fel. Gerçekte olmayıp yalnız düşüncede tasarım biçiminde var olan, yalnızca düşünce ile kavranabilen şey, ideal.


ülkü

Giyim kuşam, kılık.


ülkü

Ürkme, ürküntü.


ülkü İng. ideal

1. Gerçekte değil de ancak düşüncede var olan şey. 2. Erişilmesi düşünülmeyen ya da her zaman gerçekleşemeyen, ancak uğrunda özveride bulunmaktan çekinilmeyen yüce düşünce, dilek.


ülkü İng. Ideal

1. Erek; yargı ölçüsü, kılavuz ilke; örnek, insanı duyular dünyasının üstüne yükselten en yüksek erek. 2. Yetkinliğin tümü; en yüksek, en yetkin gerçeklik. 3. Soyut olarak düşünülmüş şey.


ülkü İng. ideal

Toplum yaşamının türlü alanlarında insan eylem ve etkinliklerinin ulaşmayı amaçladığı, tasarım-sal yetkin erek.


Ülkü Köken: T.

Cinsiyet: Kız Amaç edinilen, ulaşılmak istenen şey.


Ülkü

Bursa ili, Mudanya ilçesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim birimi.


ülkü için benzer kelimeler


ülkü, 4 karakter ile yazılır. Ayrıca, ü harfi ile başlar, ü harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'ü', 'l', 'k', 'ü', şeklindedir.
ülkü kelimesinin tersten yazılışı üklü diziliminde gösterilir.