ünsüz uyumu
a. db. Türkçede sert ünsüzle biten bir kelimeye c d g ünsüzlerinden biriyle başlayan bir ek getirildiğinde ekin başındaki ünsüzün sertleşmesi, ünsüz benzeşmesi, sessiz uyumu: Açık-ça, sepet -te, bıç-kı vb.
ünsüz uyumu İng. consonant harmony
(Derleme., ünsüz benzeşmesi, konson uyumu, konsonant benzeşmesi, .sessiz benzeşmesi, sessiz uyumu) Türkçede, süreksiz ünsüzle biten bir sözcüğe -c, -d, -g ünsüzlerinden biriyle başlayan bir ek getirilince ekin başındaki ünsüzün süreksiz-leşmesi yahut sürekli ünsüz veya ünlü ile biten bir sözcüğe bu türlü eklerden biri getirilince ekin başındaki ünsüzün sürekli kalışı: Sütçü (süt-çü) , sütten (süt-ten) , dilci (dil-ci) , dilden (dil-den) , etki (et-ki) , dizgi (diz-gi) , tepeden (tepe-den) vb.
ünsüz uyumu İng. consonant harmony
Kelimelerin eklerle genişletilmesi sırasında veya yan yana gelen hecelerde tonlu ünsüzlerden ve ünlülerden sonra tonlu, tonsuz ünsüzlerden sonra genellikle tonsuz ünsüzlerin gelmesi temeline dayanan uyum: atkı (<at-kı), avcı (<av-cı), avdan (av-dan, sargı (<sar-gı), sucu (<su-cu), sudan (<su-dan), geçti (<geç-ti), yaprak (<yap-rak <ET.yapur-gak) süzgeç (<süz-geç) vb.
ünsüz uyumu için benzer kelimeler
ünsüz uyumu, 11 karakter ile yazılır. Ayrıca,
ü harfi ile başlar, u harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise,
'ü', 'n', 's', 'ü', 'z', ' ', 'u', 'y', 'u', 'm', 'u', şeklindedir.
ünsüz uyumu kelimesinin tersten yazılışı umuyu züsnü diziliminde gösterilir.