uskumrugiller

uskumrugiller

ç. a. hay. b. Açık denizlerde yaşayan, mekik biçiminde uzun gövdeli, örnek hayvanı uskumru olan bir balık familyası.


uskumrugiller İng. mackerels

Konumuzda, yassı kurtlara arakonakçı türleri nedeniyle anılan, yırtıcı, çoğu pulsuz, kemikli balıklar familyası.


uskumrugiller İng. mackerels

Balıklar (Pisces) sınıfının, kemikli balıklar (Teleostei) takımının, dikenli yüzgeçliler (Acanthopterygii) alt takımından, genellikle pullarla örtülü olmayan vücutları olan, sürüler yapabilen, biçim ve renk bakımından çok zarif görülen, bazı türleri göçücü olan bir familya.


uskumrugiller Fr. scombridés

(zooloji)


uskumrugiller Lat. Scombridae

Kemikli balıklardan, genellikle pullarla örtülü olmayan vücutları olan, sürüler yapabilen, biçim ve renk bakımından çok zarif görünen bir familya.


uskumrugiller İng. mackerels

(Scombridae), (Lat. scomber = uskumru), Omurgalı hayvanlardan balıklar (Pisces) sınıfının kemikli-balıklar (Teleostei) takımının dikenliyüzgeçliler (Acanthopterygii) alt-takımına giren bir familyası. Biçim ve renkleri çok zariftir. Çoğunluk pulları bulunmaz. Bazıları göçeder. Sürüler yapar. Yırtıcıdırlar. Taşılları çoktur. Uskumru (Scomber scomber), kolyoz (S. colias), torik (Sarda sarda), istavrit (Trachurus trachurus), Malta palamudu (Naucrates ductor), yazılı orkinos (Thynnus alalonga), ton balığı (Th. vulgaris), kızıl orkinos (Orchynus thynnus), akya (Lichia amia) iyi bilinen türleridir.


uskumrugiller, 13 karakter ile yazılır. Ayrıca, u harfi ile başlar, r harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'u', 's', 'k', 'u', 'm', 'r', 'u', 'g', 'i', 'l', 'l', 'e', 'r', şeklindedir.
uskumrugiller kelimesinin tersten yazılışı relligurmuksu diziliminde gösterilir.