yönetmen

yönetmen

a. 1. Bir kuruluşu yönetme yetkisi olan kimse, müdür, direktör. 2. sin. ve tiy. Tiyatro ve sinema oyunlarında oyuncuların rollerini dağıtıp oyunu düzenleyen, metin, yorum, dekor, müzik vb. ögeler arasında birlik sağlamaya çalışan kimse, rejisör.


yönetmen

bk. yönetici


yönetmen İng. director, principal, headmaster (headmistress)

Resmî ya da özel bir okulun, bir eğitim kurumunun, Millî Eğitim Bakanlığı merkez ve taşra örgütünde bir yönetim biriminin yönetiminden sorumlu olan kimse.


yönetmen İng. producer, director

Bir oyunu, gerekli ön hazırlığı ve yorumu yaptıktan sonra, dengeli ve sıkı bir düzen içinde, doğru, inandırıcı ve sanatsal bir biçimde, çeşitli alanların sanatçıları, uzmanları ve uygulayımcıları ile işbirliği yaparak sahneye çıkaran sanatçı.


yönetmen

müdîr.


yönetmen İng. director

Bir kuruluşu yöneten ve bu işlemler nedeniyle üzerine sorumluluk alan kişi.


yönetmen İng. 1-2. director, film director, 3. director (of television, of programmes, of television programmes), television director, programme (ABD: program) director

Sinema 1. (Dar anlamda) Bir çevirim oyunluğunun görüntü biçimine sokulması için gerekli çalışmaları yöneten kimse. 2. (Geniş anlamda) Bir filmin gerçekleştirilmesi için, oyunluk yazarı, görüntü yönetmeni, sanat yönetmeni, uygulanmanlar, oyuncular arasında işbirliği sağlayan, bunların çalışmalarını uyumlu biçimde yöneten, filmin bir sanat ürünü niteliği kazanmasından sorumlu olan sanatçı, sinema sanatçısı. TV. 3. Bir televizyon izlencesinin gerçekleştirilmesini, yapımcı gözetiminde ya da tek başına üstlenen kimse.


yönetmen İng. director

Bireycil ya da kümecil oyun yordamında oyunun gidişini yöneterek edimcilere üstlenceler veren ve eylem içinde beliren açık ya da simgesel anlatımları yorumlayan, gözlem ve çözümlemelerde bulunan katılımcı gözlemci.


Yönetmen Köken: T.

Cinsiyet: Erkek 1. İdareci, yönetici. 2. Bir kuruluşu yönetme yetkisi olan kimse.


yönetmen için benzer kelimeler


yönetmen, 8 karakter ile yazılır. Ayrıca, y harfi ile başlar, n harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'y', 'ö', 'n', 'e', 't', 'm', 'e', 'n', şeklindedir.
yönetmen kelimesinin tersten yazılışı nemtenöy diziliminde gösterilir.