yürek

yürek, -ği

a. 1. anat. Kalp. 2. Bir kimsenin ruhsal yönü, gönül: “Fazıla Hanım'ın elleri terliyor, yüreği sarsılıyordu.” -S. F. Abasıyanık. 3. Kupa (I). 4. mec. Herhangi bir şeyden çekinmeme, korkmama, yüreklilik, korkusuzluk, cesaret: Bu iş yürek ister. 5. mec. Acıma duygusu: “Ona merhume demek bile yürek parçalayıcı bir şeydir.” -R. N. Güntekin. 6. hlk. Mide, karın, iç: “Ayşe Hanım, kahveciden limon şekeri almış, yürek ferahlatır diye uzatıyor.” -S. M. Alus.


yürek Fr. Cœur-Lat. cos, Gr. cardia
yürek

1. Karın, mide, bağırsak. 2. Parmak uçlarında, tırnağın altındaki yumuşak et.


yürek

Lop yumurta sarısı.


yürek

Yüreklilik, cesaret.


yürek İng. heart

Ritmik kasılmalarıyla kanın dolaşımını sağlayan ve devam ettiren, değişik sayıda odacıklara ayrılmış ya da tüp biçiminde, kaslı bir organ. Kalp.


yürek Osm. kalb

(biyoloji)


yürek İng. hearth

Ritmik kasılmalarıyla kanın dolaşımını sağlayan ve devam ettiren, değişik sayıda odacıklara ayrılmış veya tüp biçiminde, kaslı bir organ. kalp.


yürek

bk. kalp.


yürek İng. heart

Ritmik kasılmalariyle kanın dolaşımını sağlayan ve devam ettiren ve değişik sayıda odacıklara ayrılmış ya da tüp biçiminde olan içi boş bir kas organı


yürek

1. Mide. 2. Cesaret.


yürek için benzer kelimeler


yürek, 5 karakter ile yazılır. Ayrıca, y harfi ile başlar, k harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'y', 'ü', 'r', 'e', 'k', şeklindedir.
yürek kelimesinin tersten yazılışı kerüy diziliminde gösterilir.