zenne

zenne Far. zen¥ne

a. esk. 1. Kadın: Zenne çorabı. 2. tiy. Orta oyununda veya Karagöz'de kadın rolüne çıkan erkek oyuncu.


zenne

Cura, bağlama.


zenne

Kadın, bk. zenni


zenne

< Far. zenne: kadın || zenne gılıği: kadin kiyafeti


zenne

Türk gölge ve ortaoyunlarında kadın tipi. Değişik toplum sınıflarından gelen genç ve yaşlı tiplerdir. Gençleri gönül işlerinde, yaşlılar ise gülmeceyi desteklemekte kullanılan figürlerdir. Bunlar genellikle olumsuz çizilmişlerdir; ahlak kurallarını çiğnerler, kocalarını aldatırlar, paraya önem verirler, iç güzellikten çok dış güzellikle ilgilenirler. Hatta evli olanları bile bu kalıplar dışında değildir. Evli .kadınlar dırdırcı, kocalarını usandıran tiplerdir. Bunlar para ile satın alınabilen, para için herşeyi yapabilen tipler olup toplum içinde birer mal durumundadırlar. Geleneksel Türk tiyatrosunda saygıdeğer kadın tipleri, anneler ve bir de platonik sevgi bağını yürüten çok genç kişilerdir.

Kar. Ort. O.) Kadın tipi. Orta oyununda kadın rolünü erkek oyuncular oynardı. Karagöz oyununda bu tip, çeşitli kadın tasvirle-riyle görülür. Bunlar, dansçılar büyücüler, Arap halayıklar ve genç kızlar gibi bölümlere ayrılırlar.


zenne, 5 karakter ile yazılır. Ayrıca, z harfi ile başlar, e harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'z', 'e', 'n', 'n', 'e', şeklindedir.
zenne kelimesinin tersten yazılışı ennez diziliminde gösterilir.