zeolit

zeolit İng. zeolite

Genel olarak formülü Na2O.Al2O3.SiO2.xH2O şeklinde veya sentetik iyon-değiştirici reçine olan, su yumuşatılması işleminde kullanılan, sodyum ve potasyum bileşiklerine bağlı olarak sert sudaki kalsiyum ve magnezyumun katyonik değişimiyle yararlı görülen, doğal zeolitlerin analsit, çabazit, helendit, natrolit, stilbit ve tomsonit halinde bulunan, aluminyum ve sodyum ve/veya kalsiyumlu doğal bir silikat.


zeolit İng. zeolite

Potasyum, sodyum, kalsiyum, magnezyum gibi alkali elementleri içeren ve hayvan beslemede adsorban olarak kullanılan, alkali ve toprak alkali metallerin hidratlı, doğal aliminosilikatlarından oluşan mineraller, klinoptilolit, sodyum alüminyum silikat.


zeolit İng. zeolite

Mineral takımı. (Bol mineral suyu kapsayan aluminosilikatlar, ısıtıldığında mineral suyu çıkarırlar, Ne var ki başka koşullarda bu suyu yeniden alabilirler. Renksiz ya da bulanık renksizdirler. Başlıcaları: 1 taneli zeolit, analsim. 2. yapraklı zeolit, hölandit. 3. lifli zeolit, natrolit.


zeolit, 6 karakter ile yazılır. Ayrıca, z harfi ile başlar, t harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'z', 'e', 'o', 'l', 'i', 't', şeklindedir.
zeolit kelimesinin tersten yazılışı tiloez diziliminde gösterilir.