alışkanlık

alışkanlık, -ğı

a. 1. Bir şeye alışmış olma durumu, alışkınlık, alışmışlık, alışkı, itiyat, huy, ünsiyet: “Yılların verdiği alışkanlıkla, kendimden emin konuşuyorum.” -A. Ümit. 2. Yakınlık, arkadaşlık, ünsiyet. 3. fel. ve ruh b. İç ve dış etkilerle hep aynı biçimde gerçekleşmesi sonucu beliren şartlanmış davranış.


alışkanlık Fr. Accoutumence
alışkanlık İng. habit

1. Bir edim ya da etki karşısında canlı bir varlığın kazanmış olduğu değişmez tutum. 2. Bir şeyin sık sık yinelenmesi sonunda oluşan huy ve alışkı.


alışkanlık İng. habit

İç ve dış etkilerle eylem ve davranışların yinelenmesi, hep aynı biçimde gerçekleşmesi sonucu beliren, koşullanmış davranış ya da tepki biçimleri. Alışkanlıkların toplamı, insanın bir tür "ikinci doğası"nı oluşturur. Alışkanlık, bir yalınlaştırma olduğu, özel bir dikkat çabasını gereksiz kıldığı için düşünsel yükü azaltır; ancak düşünce ve davranışlarda bir katılaşma yarattığından bunların gelişimini engelleyici etkisi de vardır.


alışkanlık İng. habit

Düzenli ve sürekli olarak kendini gösteren, öğrenilerek edinilmiş yalın davranışlar.


alışkanlık İng. habituation

Bir ilacın tekrarlanarak kullanılması sonucunda oluşan psişik bağımlılık durumu.


alışkanlık için benzer kelimeler


alışkanlık, 10 karakter ile yazılır. Ayrıca, a harfi ile başlar, k harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'a', 'l', 'ı', 'ş', 'k', 'a', 'n', 'l', 'ı', 'k', şeklindedir.
alışkanlık kelimesinin tersten yazılışı kılnakşıla diziliminde gösterilir.