altın

altın

a. 1. kim. Atom sayısı 79, atom ağırlığı 196,9 olan, 1064 °C'de eriyen, kolay işlenen, yüksek değerli, paslanmaz element, zer (simgesi Au): Altın çok eski zamanlardan beri para basımında kullanılmaktadır. 2. sf. Bu elementten yapılmış: “Kolundaki altın künye, okuduğu kâğıdın üzerine sürtünüyor.” -A. Ümit. 3. Altından yapılmış sikke: Çocuğa bir altın taktı. 4. sf. mec. Üstün nitelikli, değerli: Altın ses.


altın

Altın


altın İng. gold

Doğada az bulunması dolayısıyla para olarak kullanılan ya da devletlerce para karşılığında saklanan değerli maden.


altın İng. gold

Simgesi Au, atom numarası 79, atom kütlesi 196,97 g, yoğunluğu 19,32 g/mL, e.n. 1064,76 °C olan, doğada metalik olarak bulunan , asit ve bazlarda çözünmeyen, kıral suyunda çözünen,1 ve 3 değerlikler alan, sarı renkte, soy bir metal. Koinaj adlı alaşımı % 90 Au ve % 10 Cu içerir.


altın İng. gold

Sarı renkli, yumuşak, dövülgen ve esnek bir soy metal. A. A. 197.2; A. S. 79.


altın Osm. zer, zeheb

(kimya)


altın İng. gold

Mineral. (Au; metalimsi parıltı, renk ve çizgisi sarı; sertlik 2.5-3, yoğunluk 14. 56-19.3)


altın

Alt, alttaki.


Altın Köken: T.

Cinsiyet: Erkek 1. Parlak sarı renkte, kolay işlenen, değerli paslanmaz maden. 2. Üstün nitelikli, değerli kimse.Cinsiyet: Kız 1. Parlak sarı renkte, kolay işlenen, değerli paslanmaz maden. 2. Üstün nitelikli, değerli kimse.


altın için benzer kelimeler


altın, 5 karakter ile yazılır. Ayrıca, a harfi ile başlar, n harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'a', 'l', 't', 'ı', 'n', şeklindedir.
altın kelimesinin tersten yazılışı nıtla diziliminde gösterilir.