aşılama

aşılama

a. 1. Aşılamak işi: “Üçüncü kategoride, vatandaşlık bilinci aşılamaya çalışan yazılar toplanıyordu.” -N. Hikmet. 2. Yeni aşılanmış ağaç: Aşılamaları sık sık sulamalı. 3. Soğuğa sıcak, sıcağa soğuk su katma. 4. sf. Bu yolla elde edilmiş: Aşılama su. 5. Bitkilerin aşı yoluyla üretilmesi, ilkah. 6. sf. Aşılanmış (ağaç).


aşılama Fr. Vaccination
aşılama Fr. Greffe
aşılama İng. inoculation

1. Bir ekin ortamına bakterilerin ekilmesi. 2. Aşırı doygun bir çözelti ya da aşırı soğumuş bir sıvıya, doygun ya da soğumuş özdeğin küçük bir örütünü daldırarak sıvı evreredeki örütlenmeyi hızlandırma.


aşılama İng. inoculation

Çekirdeklenmeyi kolaylaştırmak amacıyla, erimiş metale aşılayıcı ekleme işlemi.


aşılama Osm. telkih

(biyoloji)


aşılama İng. suggestion

Tartışma, zorlama, inandırma gibi çabalar söz konusu olmadan bir kişiye belirli görüş ve inançları yalnızca sözle benimsetme.


aşılama İng. vaccination, inoculation

1. Enfekte materyalin hastalık etkenini teşhis amacıyla kültür ortamına ekilmesi veya deney hayvanına enjekte edilmesi. 2. Hastalığa karşı antikor oluşturmak amacıyla sağlam organizma vücuduna ilgili hastalık etkenini aşı biçiminde verme, inokulasyon, vaksinasyon.


aşılama İng. suggestion

Toplumsal koşullandırma içinde düşünme, uslamlama gibi denetim yollarının işlemesine olanak bırakmadan, bireylerde önceden belirlenmiş tepkileri elde edecek ölçüde güçlü bir uyarıcı yardımıyla sağlanan inandırma biçimi.


aşılama İng. vaccination

1. Bağışıklık sistemini uyarmak için vücuda bir patojenin tamamı veya bir kısmının verilmesi, bağışıklama, immünize. 2. Mikroorganizmaların uygun bir ortama çoğalmaları amacıyla aktarılması işlemi, inokülasyon.


aşılama için benzer kelimeler


aşılama, 7 karakter ile yazılır. Ayrıca, a harfi ile başlar, a harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'a', 'ş', 'ı', 'l', 'a', 'm', 'a', şeklindedir.
aşılama kelimesinin tersten yazılışı amalışa diziliminde gösterilir.