belirsizlik zamiri

belirsizlik zamiri

a. db. Adın yerini belirsiz, kabataslak tutan zamir, belgisiz zamir: bazısı, birkaçı, birçoğu, azı, herkes, biri vb.


belirsizlik zamiri İng. indefinite pronoun

Kişileri veya nesneleri belirsiz olarak temsil eden zamir: bazısı, bazıları, başkası, biri, biriniz, birkaçı, birçoğumuz, hepsi, herkes, hepimiz, hiçbiri, hiçbiriniz, kimse, kimisi, insan, adam vb. Daha kimse odununu alamamış, bir çare bulamamıştı (R. H. Karay, Memleket Hikâyeleri, s. 86). hiçbirisi bu işte beni dinlemiyorlardı (a. H. Tanpınar, Saatleri Ayarlama Enstitüsü, s. 92). Bir başkası Mübarek’in böyle yer değiştirmelerinin, misafirliğe gitmelerinin sık sık vakî olup olmadığını sordu (g. e. s. 160). Hepsi ona büyülenmiş gibi bağlı ve hepsi de bu yüzden azçok biçare idiler (g. e. s. 163). Bugüne kadar bana kimse gelmedi. İnsan bir hatır sorar. vb.


belirsizlik zamiri

Azerbaycan Türkçesi: Ğeyri-müäyyän äväzlik; Türkmen Türkçesi: näämäälim çalışma;Gag.: bellisiz aderlik; Özbek Türkçesi: *tahminiylik όlmόşi; Uygur Türkçesi: bälgüsizlik almişi ~eniqsizliq almişi; Tatar Türkçesi: bilgesezlek almaşlığı;. Başkurt Türkçesi: bildähezlek almaşı; Kmk:belgisiz orunça; Krç.-Malk.: belgisiz almaş; Nogay Türkçesi: belgîsîz awıs; Kazak Türkçesi: *belgisizdik esimdigi ~ *mölşer üstewi; Kırgız Türkçesi: çamalama at atooç; Alt:: t'artıt'ok soluma; Hakas Türkçesi: île nimes orındı; Tuva Türkçesi: to'dargay eves at ornu; Rusça: neopredelyonnoye mestoimeniye


belirsizlik zamiri için benzer kelimeler


belirsizlik zamiri, 18 karakter ile yazılır. Ayrıca, b harfi ile başlar, i harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'b', 'e', 'l', 'i', 'r', 's', 'i', 'z', 'l', 'i', 'k', ' ', 'z', 'a', 'm', 'i', 'r', 'i', şeklindedir.
belirsizlik zamiri kelimesinin tersten yazılışı irimaz kilzisrileb diziliminde gösterilir.