belit

belit

a. man. Kendiliğinden apaçık ve bundan dolayı öteki önermelerin ön dayanağı sayılan temel önerme, mütearife, aksiyom: “Tüm, parçaların her birinden büyüktür” sözü bir belittir.


belit

1. Meşe ağacı meyvesi, palamut. 2. Ağaç yaprağı.


belit İng. axiom
belit İng. axiom

1. Başka bir önermeye geri götürülemeyen ve tanıtlanamayan, böyle bir geri götürme ve kanıtı da gerektirmeyip, kendiliğinden apaçık olan ve böyle olduğu için öteki önermelerin temeli ve öndayanağı olan temel önerme. 2. (Daha genel olarak) Apaçık olsun ya da olmasın ->tümdengelimli bir dizgenin başında yer alan, kendisi tanıtlanamayan, ama öteki önermelerin tanıtlanmasına yarayan önerme.


belit İng. axiom

Bir uzbilim dizgesi kurulurken doğru olduğu varsayılan, buna karşın söz konusu dizge içinde kanıtlanamayan deyim, ilke ya da önerme, Anlamdaş. ilksav. a. bk. koyut.


belit

bk. aksiyom.


belit

bk. ilksav.


belit Osm. mütearife

(matematik)


belit İng. axiom

Bir kuramda başlangıç noktasını oluşturan, apaçık sayılan ve bu nedenle de tanıtlanmasına gerek duyulmaksızın doğru sayılan öncül.


belit için benzer kelimeler


belit, 5 karakter ile yazılır. Ayrıca, b harfi ile başlar, t harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'b', 'e', 'l', 'i', 't', şeklindedir.
belit kelimesinin tersten yazılışı tileb diziliminde gösterilir.