bireşim

bireşim

a. 1. Parçaların veya ögelerin bir araya getirilip bir bütün olarak birleştirilmesi. 2. Bu biçimde oluşan bütün. 3. fel. ve kim. Sentez.


bireşim İng. synthesis
bireşim İng. synthesis

1. Ayrı ayrı düşünce ve duyum öğelerinin birleşip bir bütün oluşturması. 2. Türlü bulgu ve görüşlerin, genel bir düşünceye varmak amacıyla, karşılaştırılıp değerlendirilmesinden sonra birleştirilmesi işlemi. 3. Sözcük bölüklerinin bir araya getirilerek okunması.


bireşim İng. synthesis

İstenen bir kimyasal özdeğe, daha olağan ayıraçlardan başlayarak birkaç kimyasal adım sonunda erişme işlemi.


bireşim İng. synthesis

1. Bir çokluğu birlik içinde toplama, birleştirme: a. Çeşitli öğeleri bir araya getirme, bir bütün içinde birleştirme, b. Bu birleştirmenin sonucu. Karşıtı bk. çözümleme. 2. (Yöntem olarak) Tümdengelim yöntemi: Yalından karmaşık olana, tümelden tikele, zorunludan olasılıya, ilkeden onun uygulanmasına, genel yasadan bireysel duruma, nedenden etkiye, öncülden varılan sonuca giden düşünme biçimi; çıkarımsal usavurma. 3. Eytişimsel süreçte üçüncü evre: Sav-karşısav karşıtlığının daha yüksek bir bütünde ortadan kaldırılması: eytişimsel bireşim, bk. eytişim 3


bireşim İng. synthesis

Bir birleşiği öğelerinden ya da daha yalın yapıdaki birleşiklerden elde etmeye yarayan tepkileşim ya da tepkileşimler dizisi.


bireşim İng. synthesis

Bir bileşiği öğelerinden ya da daha yalın yapıdaki bileşiklerden elde etmeye yarayan tepkime ya da tepkimeler dizisi.


bireşim İng. synthesis

Verilerin bir bütünlük ortaya çıkaracak biçimde birleşmesi.


bireşim

bk. Gesamtkunstwerk.


bireşim İng. synthesis

kimya: 1. Yalın özdekleri bir araya getirerek bileşik özdekler oluşturma işlemi. 2. Bu işlemin sonucunda ortaya çılkan bütün.


bireşim İng. synthesis

Birden çok öğenin bağımsızlığını yitirerek yeni bir bileşim oluşturan birliği ya da birden çok öğeyi bireştirme işlemi.


bireşim için benzer kelimeler


bireşim, 7 karakter ile yazılır. Ayrıca, b harfi ile başlar, m harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'b', 'i', 'r', 'e', 'ş', 'i', 'm', şeklindedir.
bireşim kelimesinin tersten yazılışı mişerib diziliminde gösterilir.