bukalemungiller

bukalemungiller

ç. a. hay. b. Sürüngenler sınıfının renklerini bulundukları yerin rengine uyduran, hareketleri yavaş, bukalemun türlerini içine alan bir familyası.


bukalemungiller İng. chameleons

Sürüngenler (Reptilia) sınıfının, pullu sürüngenler (Squamata) takımının, dilfırlatanlar (Rhiptoglossa) alt takımından, dillerini avlarını yakalamak için dışarı fırlatan, renkleri bulundukları yerin rengine uyum sağlayan, vücutları yandan basık, hareketleri çok yavaş olan, bukalemun (Chamaeleo chamaeleon), dağ bukalemunu (C.montium), pars bukalemunu (C. pardalis) türleri iyi bilinen bir familya.


bukalemungiller İng. chameleons

(Chamaeleontidae), (Yun. Khamaileon = bukalemun) Omurgalı hayvanlardan sürüngenler (Reptilia) sınıfının pullu-sürüngenler (Squamata) takımının dil-fırlatanlar (Rhiptoglossa) alt-takımının bir familyası. Dillerini avlarını yakalamak üzere dışarı fırlatırlar. Renklerini bulundukları yerin rengine uydururlar. Vücutları yandan basık olur. Hareketleri çok yavaştır. Bukalemun (Chamaeleon chamaeleon), Sudan bukalemunu (Ch. basiliscus), dağ bukalemunu (Ch. montium), pars bukalemunu (Ch. pardalis) türleri iyi bilinir.


bukalemungiller, 15 karakter ile yazılır. Ayrıca, b harfi ile başlar, r harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'b', 'u', 'k', 'a', 'l', 'e', 'm', 'u', 'n', 'g', 'i', 'l', 'l', 'e', 'r', şeklindedir.
bukalemungiller kelimesinin tersten yazılışı rellignumelakub diziliminde gösterilir.