bülbül

bülbül Far. bulbul

a. 1. hay. b. Karatavukgillerden, sesinin güzelliği ile tanınmış olan ötücü kuş (Luscinia megarhynchos): “Bülbül kafeste şarkı söylemez.” -N. Hikmet. 2. mec. Sesi çok güzel olan kimse: “Hanende Nedim Bey ki gençliğinde Boğaziçi'nin bülbülü, en sevgili kuluyken artık onun da ihtiyarlamaya, sesinin bozulmaya başladığı söylenirdi.” -A. Ş. Hisar.


bülbül

Tahıl ölçmek için kullanılan çanağın dörtte biri.


bülbül

Bülbül || erzürüm bülbüli: karga (alaylı ifade)


bülbül İng. nightingale

Ötücü kuşlar (Passeriformes) takımının, ardıç kuşugiller (Turdidae) familyasından, 16 cm kadar uzunlukta, sırtı pas kahverengisi, karnı kül rengi ak olan, erkeği güzel öten, Akdeniz memleketlerinde orman ve bahçelerinde yaşayan, Türkiye'nin tüm bölgelerinde yazın kuluçkaya yatan, böcek ve böcek larvaları ile beslenen göçmen bir tür.


bülbül Osm. andelib

(zooloji)


bülbül İng. nightingale

(Lucinia megarhynchos): Ötücü-kuşlar (Passeriformes) takımının karatavuk (Turdidae) familyasından (bk) bir kuş türü.Uzunluğu 16 cm. Sırtı pas kahverengisi, karnı külrengi-aktır.Erkeği güzel öter.Akdenizde memleklerinde orman ve bahçelerde yaşar.


Bülbül Köken: Far.

Cinsiyet: Kız 1. Sesinin güzelliğiyle tanınan, Akdeniz ülkelerinde, orman ve bahçelerde yaşayan ötücü kuş. 2. Sesi çok güzel olan kimse.


Bülbül

Gaziantep ili, Yavuzeli ilçesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim birimi.


Bülbül

Mardin ili, Yeşilli ilçesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim birimi.


bülbül için benzer kelimeler


bülbül, 6 karakter ile yazılır. Ayrıca, b harfi ile başlar, l harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'b', 'ü', 'l', 'b', 'ü', 'l', şeklindedir.
bülbül kelimesinin tersten yazılışı lüblüb diziliminde gösterilir.