çaprazlama

çaprazlama

a. 1. Testerenin keserken sıkışmaması için dişlerini belli ölçülere göre sağa sola bükme. 2. zf. Çapraz olarak, makaslama, çaprazlamasına, çaprazvari: “Cesedi çukura yerleştirip üzerini tahtalarla çaprazlama örttüler ve mezara kürek kürek toprak atılmaya başlandı.” -İ. O. Anar.


çaprazlama Osm. çapraz verme

1. Testerenin keserken sıkışmaması için dişlerini belli ölçülere göre sağa sola bükme. 2. Aynı amaçla, dişucunu şişirme.


çaprazlama İng. cross

Yüksek organizmalarda, genetik olarak farklı dişi ve erkek bireyler arasındaki çiftleşme. Mikroorganizmalarda genetik çaprazlama farklı eşey tiplerinin konjugasyonu ile yapılan, virüslerde ev sahibi hücrelerin farklı genotipteki viral parçalar ile enfekte olmasını gerektiren genetik madde değişimi.


çaprazlama Osm. Akis

(Söz sanatı terimi) Önce geçen kelimelerin sırasını, değişik veya karşıt bir anlam verecek şekilde, tersine çevirerek onları tekrarlama. Her yokuşun bir inişi, her inişin bir yokuşu vardır gibi.


çaprazlama İng. crossbreeding

Melezleme.


çaprazlama

bk. evirme.


çaprazlama İng. cross

Değişik soylardan gelen ana ve babaların çifleştirilmesi; melezleme.


çaprazlama için benzer kelimeler


çaprazlama, 10 karakter ile yazılır. Ayrıca, ç harfi ile başlar, a harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'ç', 'a', 'p', 'r', 'a', 'z', 'l', 'a', 'm', 'a', şeklindedir.
çaprazlama kelimesinin tersten yazılışı amalzarpaç diziliminde gösterilir.