ceviz

ceviz Ar. cevz

a. 1. bit. b. Cevizgillerin örnek bitkisi olan, uzun ömürlü, gövdesi kalın, kerestesi değerli, yurdumuzda çok yetişen ağaç (Juglans regia): “Ceviz ağaçlarının altına çökebilir, tabakalarınızdan birer sigara yakabilirsiniz.” -S. F. Abasıyanık. 2. sf. Bu ağacın kerestesinden yapılmış: “Yedekleri ise ceviz dolabın alt tarafına kaldırılmıştı.” -N. Cumalı. 3. bit. b. Bu ağacın dışı kabuklu, içi yağlı ve nişastalı yemişi, koz: “Cebimdeki paranın yarısını ayırıp avuç avuç ceviz alıyorum, sevinçle dolduruyorum ceplerimi.” -R. Mağden.

< Ar. cevz) ceviz


ceviz Osm. ceviz

İçodunu açık ya da koyu kahverengi, dışodunu külrengi, pembe beyaz, hava kurusunun özgül ağırlığı 0.68 gr/cm3 olan, dağınık gözenekli bir tür mobilya ağacı.


ceviz İng. walnut

Yapraklarından, solucan düşürücü özel bir uçaryağ çıkarılan ağaç.


ceviz İng. Europian walnut, Turkish walnut

Cevizgiller (Juglandaceae) familyasından, meyvesi için yetiştirilen 30 m kadar yükselebilen, kerestesi değerli bir bitki. Koz.


ceviz İng. walnut

Cevizgillerin örnek bitkisi olan, uzun ömürlü, gövdesi kalın, kerestesi değerli, yurdumuzda çok yetişen ve gitarda sap veya gövde kaplaması olarak kullanılan orta ağırlıkta bir ağaç.


ceviz için benzer kelimeler


ceviz, 5 karakter ile yazılır. Ayrıca, c harfi ile başlar, z harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'c', 'e', 'v', 'i', 'z', şeklindedir.
ceviz kelimesinin tersten yazılışı zivec diziliminde gösterilir.