çıkma durumu
a. db. Ad soylu bir sözün taşıdığı kavramda çıkış bildiren, -dan / -den, - tan / -ten ekleri ile kurulan durum, ayrılma durumu, ablatif: okuldan, evden, sokaktan, işten vb.
çıkma durumu İng. ablative
(Derleme.. -den hali, uzaklaşma hali, ayrılma hali, çıkış hali) Adın veya ad görevli sözcüğün kavramından çıkışı gösteren durum. Türkçede bu durum -den (-dan; -ten, -tan) ekiyle gösterilir : Evden (ev-den) , odadan (oda-dan) ; ipekten (ipek-ten) , çocuktan (çocuk-tan) vb.
çıkma durumu İng. ablative
Kelime gruplarında ve cümlede, fiilin gösterdiği oluş ve kılışın kendisinden uzaklaştığını göstermek için kullanılan ad durumu: ikisinde de aynı sebeplerden gelme derin bir hüzün vardı (P. Safa, Şimşek, s. 34). Önlerinden geçtiğimiz bütün bu yalılar, mehtaplık hâlleriyle, bizi gûya bir «élite» bulunduğuna inandırıyordu (A.Ş. Hisar, Boğaziçi Mehtapları, s. 133). Gençlikte önümüzde âtinin bitmez mesafeleri gibi serilen bütün zamanlar elimizden ne kadar çabuk geçiyor. (göst.e. s. 225). Fatmayı derinden beri daldığı içlenmelerden, unutulmanın acılarından, en keskin hareketle geçirmek için bu kadarı kâfiydi (A.H. Tanpınar, Huzur, s. 77). Tanıdığı adamdan bu odada ne vardı? Maddenin ıstırabından başka hemen hemen hiçbir şey (göst.e., s. 324) vb.
çıkma durumu için benzer kelimeler
çıkma durumu, 12 karakter ile yazılır. Ayrıca,
ç harfi ile başlar, u harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise,
'ç', 'ı', 'k', 'm', 'a', ' ', 'd', 'u', 'r', 'u', 'm', 'u', şeklindedir.
çıkma durumu kelimesinin tersten yazılışı umurud amkıç diziliminde gösterilir.