cinsiyet

cinsiyet Ar. cinsiyyet

a. biy. Bireye, üreme işinde ayrı bir rol veren ve erkekle dişiyi ayırt ettiren yaradılış özelliği, eşey, cinslik, seks: “Cinsiyet değiştirecek kadar kin ateşinde piştim.” -N. F. Kısakürek.


cinsiyet

bk. eşeylilik


cinsiyet İng. gender

Bazı dillerde kelimelerin gramer bakımından «erkeklik», «dişilik» veya «yansızlık» özelliği taşıması. Almanca der Tisch «masa» erkek kelime, die Tasche «çanta» dişi kelime, das Buch «kitap» da yansız kelime türündendir. İslav dillerinden geçme +ça/+çe eki de eklendiği kelimede dişilik gösteren bir ektir: kral/kraliçe, Tanrı/Tanrıça «ilâhe» gibi. Dilimizde erkeklik, dişilik ve yansızlık gösteren bir gramer kategorisi yoktur; kâtip /kâtibe, muallim/muallime, müdür/müdire gibi örnekler Arapçadan geçmedir.


cinsiyet İng. sexuality

Eşey.


cinsiyet

Azerbaycan Türkçesi: cins; Türkmen Türkçesi: cıns; Gagauz Türkçesi: cins; Özbek Türkçesi: cins; Uygur Türkçesi: (B.Uyg.)cinis ~ (D.Uyg.) siyğa kategoriyisi; Tatar Türkçesi: rod ~ cenes; Başkurt Türkçesi: rod; Kmk: cms~ rod; Krç.-Malk.: rod; Nogay Türkçesi: *tür ~ rod; Kazak Türkçesi: jınıs ~ rod; Kırgız Türkçesi: rod;Alt: rod; Hakas Türkçesi: rod; Şor Türkçesi: *rod; Rusça: rod


cinsiyet İng. sex

Erkek veya dişi olma durumu, eşey.


cinsiyet için benzer kelimeler


cinsiyet, 8 karakter ile yazılır. Ayrıca, c harfi ile başlar, t harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'c', 'i', 'n', 's', 'i', 'y', 'e', 't', şeklindedir.
cinsiyet kelimesinin tersten yazılışı teyisnic diziliminde gösterilir.