daralma

daralma

a. 1. Daralmak işi: “Yeni bir aşkın eşiğindeymiş gibi bir daralma vardı yüreğinde.” -N. Cumalı. 2. db. Geniş ünlülerin, yanlarındaki bazı ünsüzlerin etkisiyle darlaşması: geymek > giymek, yene > yine gibi.


daralma İng. breaking, fracture

(Derleme., darlaşma, kırılma) Geniş ünlülerin yanlarındaki bazı ünsüzlerin etkisiyle darlaşması: Eğmek> (iymek) , (geymek) > giymek, (geymeyen) > (giymiyen) , (ye-ne) > yine vb.

I) Bazı seslerin boğumlanması sırasında ses yolunda meydana gelen daralma. ı / i, u / ü ünlüleri ile s, z, ş gibi ünsüzler, ses yolunun daralması ile boğumlanan ünsüz türleridir.

II) bk. Ünlü daralması


daralma İng. contraction

Bir iktisadi dalgalanma evresinde reel gayrisafî yurtiçi hasılanın zirveden dibe kadar geçirdiği azalma süreci. krş. genişleme


daralma

Azerbaycan Türkçesi: daralma; Türkmen Türkçesi: daaralma; Gagauz Türkçesi: daralmak; Özbek Türkçesi: tórayiş;Uygur Türkçesi: tariyiş; Tatar Türkçesi: tarayu; Başkurt Türkçesi: tarayıw; Kmk: tar boluw; Krç.-Malk.: tarboluw; Nogay Türkçesi: tarayuw; Kazak Türkçesi: tarıluw; Kırgız Türkçesi: tar boluu; Alt:: tapçılanan; Hakas Türkçesi: targılanganı; Şor Türkçesi: *targılanganı; Rusça: sujeniye ~ sujivaniye


daralma

bk. büzülme.


daralma için benzer kelimeler


daralma, 7 karakter ile yazılır. Ayrıca, d harfi ile başlar, a harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'd', 'a', 'r', 'a', 'l', 'm', 'a', şeklindedir.
daralma kelimesinin tersten yazılışı amlarad diziliminde gösterilir.