denatürasyon
Bir proteinin ikincil, üçüncül veya dördüncül yapılarının bozularak birincil yapılarına dönüşmesi ve böylece biyolojik etkinliğini kaybetmesi.
denatürasyon İng. denaturation
Bir maddenin ısı, ışın vb. etkilerle doğal niteliklerinin değişmesi veya değiştirilmesi.
denatürasyon İng. denaturation
Belirli pH sınırlarının dışı ve yüksek sıcaklık gibi fiziksel etkenlerle veya bazı kimyasal maddelerin etkisiyle DNAnın iki polinükleotidini bir arada tutan hidrojen bağlarının koparılarak tek zincirli DNA oluşturulması veya bir proteinin birincil yapısı bozulmadan ikincil, üçüncül veya dördüncül yapısının bozulmasında olduğu gibi bir makromolekülün doğal yapısının bozulması ve biyolojik etkinliğini kaybetmesi.
denatürasyon, 12 karakter ile yazılır. Ayrıca,
d harfi ile başlar, n harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise,
'd', 'e', 'n', 'a', 't', 'ü', 'r', 'a', 's', 'y', 'o', 'n', şeklindedir.
denatürasyon kelimesinin tersten yazılışı noysarütaned diziliminde gösterilir.