denizkestaneleri

denizkestaneleri İng. sea urchins

(Yun. ekhinos: diken; eidos: biçim) Sölomlu hayvanlardan, ikincil ağızlılar (Deuterostomia) filumunun, derisi dikenliler (Echinodermata) alt filumundan, küre, yürek ya da disk biçimindeki vücutları üzerlerinde bulunan kalker plâkların birbirine kenetlenmesiyle meydana gelen bir kabukla örtülü olan, kolları bulunmayan, ağızları karın bölgesinde olan ve anüsleri bulunan, Aristo feneri denen özel bir çene sistemleri görülen, bayağı denizkestanesi (Echinus esculentus) türü ve sidaris (Cidaris) cinsi iyi bilinen bir sınıf.


denizkestaneleri Lat. Echinoidea

Derisi dikenliler (Echinodermata) şubesinden, küre, yürek veya disk biçimindeki vücutları üzerlerinde bulunan kalker plakların birbirine kenetlenmesiyle meydana gelen bir kabukla örtülü olan, kolları bulunmayan, ağızları karın bölgesinde olan ve anüsleri bulunan, Aristo feneri denilen özel bir çene sistemleri görülen bir sınıf.


denizkestaneleri İng. sea urchins

(Echinoidea), (Yun. ekhinos = diken, Yun. eidos-biçim) Sölomlu hayvanlardan ikincil-ağızlılar (Deuterostomia) filumunun derisidikendliler (Echinoderma) alt-filumuna giren bir sınıfı. Vücutları küre, yürek ya da disk biçiminde olup üzerinde bulunan kalker plâkların birbirine kenetlenmesiyle meydana gelen bir kabukla örtülüdür. Kollar bulunmaz. Ağızları karın bölgesindedir, Anüsleri vardır. Aristo feneri denen özel bir çene sistemleri görülür. Bayağı deniz kestanesi (Echinus esculentus) ve sidaris (Cidaris) iyi bilinirler.


denizkestaneleri, 16 karakter ile yazılır. Ayrıca, d harfi ile başlar, i harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'd', 'e', 'n', 'i', 'z', 'k', 'e', 's', 't', 'a', 'n', 'e', 'l', 'e', 'r', 'i', şeklindedir.
denizkestaneleri kelimesinin tersten yazılışı irelenatsekzined diziliminde gösterilir.