dolak

dolak, -ğı

a. hlk. 1. Tozluk yerine bacaklara ayak bileğinden dize kadar dolanan ensiz ve uzun kumaş parçası: “Kıran Bey, şimdi bacaklarına dolak sarmış, siyah poturlu, keçe külahlı, göğsünde fişeklikler ve elinde mavzer, tığ gibi bir delikanlıydı.” -R. H. Karay. 2. Baş örtüsü, yazma. 3. Boyun atkısı.


dolak Fr. Trochlée
dolak

Makara.


dolak

Arabanın tekerleklerine yapışarak tekerlekle birlikte dönen çamur.


dolak

1. Başörtüsü, tülbent, yazma. 2. Boyun atkısı. 3. Çobanların çarık giymeden önce bacaklarına sardıkları bez ya da yün sargı, tozluk. 4. Çorap eskisi, paçavra.


dolak

1. Ayağa, sıcak tutması için sarılan yün kumaş. 2. Başörtüsü. 3. Boyun atkısı.


dolak

Su kabağı


dolak

Atkı


dolak Osm. keçebent

Yağlı güreşlerde güreş donu paçalarının eti kesmemesi için baldıra sarılan keçe ya da bezden sargı.


dolak

1. Boyunbağı. (Meyvebükü *Güdül -Ankara) 2. Başa sarılan kadın yemenisi. (-Malatya; -Gaziantep) 3. Çoban atkısı. (Saçıkara *İslahiye -Gaziantep) 4. Çobanların ayakların üşümemesi için parmak uçlarından dizlerine kadar sardıkları yün, kıl ya da kumaş sargı. (Kösten -Denizli; Emeğil *Pınarbaşı -Kayseri; Taşpınar *Aksaray -Niğde; Karacaviran *Seydişehir -Konya; Saçıkaralı ve Sarıkeçili aşiretleri -Adana) 5. Eski çorap .(Yassıören *Senirkent -Isparta) 6. Kazak. (Yassıören *Senirkent -Isparta)


Dolak

Yozgat ili, Akdağmadeni ilçesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim birimi.


dolak için benzer kelimeler


dolak, 5 karakter ile yazılır. Ayrıca, d harfi ile başlar, k harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'd', 'o', 'l', 'a', 'k', şeklindedir.
dolak kelimesinin tersten yazılışı kalod diziliminde gösterilir.