domuzgiller

domuzgiller

ç. a. hay. b. Çift parmaklılar takımının, geviş getirmeyenler alt takımına giren bir familya.


domuzgiller İng. pigs

Memeliler (Mammalia) sınıfının, çift parmaklılar (Artiodactyla) takımının, geviş getirmeyenler (Nonruminantia) alt takımından, kılları fırça gibi sert ve çok seyrek, ağız yapıları uzun, gözleri küçük, kuyrukları ince ve uzun, dünyanın her yerinde görülebilen bir familya.


domuzgiller Osm. hınzıriye

(zooloji)


domuzgiller İng. pigs

(Suidae), (Lat. sus=domuz) Omurgalı hayvanlardan memeliler (Mammalia) sınıfının çift-parmaklılar (Artiodactyla) takımının gevişgetirmeyenler (Nonruminantia) alt-takımına giren bir familyası. Kılları fırça gibi sert ve çok seyrektir. Ağız yapıları uzundur. Gözleri küçük olur. Kuyrukları ince ve uzundur. Dünyanın her bölgesine yayılmış olup ıslak ormanları, bataklıkları yeğ tutarlar. Erkeklerin köpek dişleri çoğunluk dışarı doğru çokça uzamıştır. Evcil domuz (Sus scrofa domesticus), yaban domuzu (S. scrofa), geyik domuzu (Babirussa babyrussa), ırmak domuzu (Potamochoerus porcus), düğmeli Afrika domuzu (Phacochoerus aethiopicus) türleri iyi bilinir.


domuzgiller, 11 karakter ile yazılır. Ayrıca, d harfi ile başlar, r harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'd', 'o', 'm', 'u', 'z', 'g', 'i', 'l', 'l', 'e', 'r', şeklindedir.
domuzgiller kelimesinin tersten yazılışı relligzumod diziliminde gösterilir.