edilgen çatı

edilgen çatı

a. db. Türkçede ünsüz ile biten fiillere -(i)l edilgen çatı eki, son sesi -l olan veya ünlü ile biten fiillere -(i)n- edilgen çatı eki getirilerek kurulan, sözde özne ile kullanılan fiil çatısı.


edilgen çatı İng. passive voice

(Derleme., edilgen çatılı) Çok defa -(i) l-, bazen de -(i) n- çatı ekleriyle kurulan çatı: Sevilmek (sev-il-) , yenmek (ye-n-) , başlanmak (baş-la-n-) , yaptırılmak (yaptır-ı-l-) , getirilmek (getir-i-l-) vb.


edilgen çatı İng. passiv voice

Geçişli ve geçişsiz fiillerden -(I)l-/-(U)l- ve -(I)n/-(U)n- ekleri ile kurulan; ancak, fiilin gösterdiği işin kimin tarafından yapıldığı belli olmayan, öznesi belirsiz fiil çatısı. Gerçi, edilgen çatının da görünmeyen bir öznesi vardır. Ama bu çatıda özne diyebileceğimiz kelime, yüklemin etkisinde kalan görünürdeki öznedir. Çatının yaygın eki -(I)l-/ -(U)l-’dur. -(I)n/-(U)n- yalnız -(I)l-/-(U)l- ve ünlü ile biten fiil kök ve tabanlarına getirilir: aç-/açıl-, al-/alın-, git-/gidil-, kır-/kırıl-, sil-/silin-, bul-/bulun-, yak-/yakıl- vb. Kapılar açıldı; içeri girildi; sazlar çalındı; oyunlar oynandı; ateşler yakıldı; hesaplar verildi gibi.


edilgen çatı için benzer kelimeler


edilgen çatı, 12 karakter ile yazılır. Ayrıca, e harfi ile başlar, ı harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'e', 'd', 'i', 'l', 'g', 'e', 'n', ' ', 'ç', 'a', 't', 'ı', şeklindedir.
edilgen çatı kelimesinin tersten yazılışı ıtaç neglide diziliminde gösterilir.