eklembacaklılar

eklembacaklılar İng. arthropods

Sert bir kitinle örtülü vücutları iki yanlı bakışık, ayakları eklemli olup, böcekler, örümcekler, kabuklular ve çok ayaklılar gibi asalakbilim yönünden pek önemli sınıfları içine alan omurgasızlar kökü.


eklembacaklılar Osm. zât-ül-ercül-ül-mafsaliye

(zooloji)


eklembacaklılar İng. arthropods

(Arthropoda), (Yun. arthron=eklem, Yun. pous = ayak): Sölomlu hayvanların birincil-ağızlılar (Protostomia) filumunun en geniş bir dalı. Vücutları baş, göğüs ve karın olmak üzere üç bölgeye ayrılmıştır. Her bölge çeşitli sayıda bölütlerden yapılmıştır. Bölütlere bağlı oları ekstremiteler daima eklemli parçalardan yapılmışlardır. Kan birincil ve ikincil karın boşluklarının birleşmesinden meydana gelen genel vücut boşluğu ya da kan boşluğu içinde dolaşır. Deri zaman zaman atılan kitin bir örtü ile kaplıdır. Petek gözler gelişmiştir. Ayrı eşeylidirler. Kara, su ve havada yaşarlar. 700000 kadar türü vardır. İlkel-eklembacaklılar (Malacopoda) ve gerçek-eklembacaklılar (Euarthropoda) olmak üzere iki alt-dala ayrılırlar (bk.)


eklembacaklılar için benzer kelimeler


eklembacaklılar, 15 karakter ile yazılır. Ayrıca, e harfi ile başlar, r harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'e', 'k', 'l', 'e', 'm', 'b', 'a', 'c', 'a', 'k', 'l', 'ı', 'l', 'a', 'r', şeklindedir.
eklembacaklılar kelimesinin tersten yazılışı ralılkacabmelke diziliminde gösterilir.