eylem

eylem

a. 1. Eyleme işi, fiil, hareket, aksiyon: “Günler, düzenlenen eylemlerin baş döndürücü heyecanıyla hızla akıp geçiyordu.” -A. Ümit. 2. Bir durumu değiştirme veya daha ileriye götürme yönünde etkide bulunma çabası: “Eyleme beraber girersiniz, siz sonuca ulaşmayı düşünürsünüz, onlar ulaşmadan paylaşmayı.” -A. İlhan. 3. db. Fiil.


eylem İng. act, action, fact

Sanığın, ceza verilmesini gerektiren bir suçu işlemesi durumu.


eylem

bk. Süreç.


eylem İng. verb

(Derleme.. işlev) 'Olumlu veya olumsuz olarak, zaman kavramı taşıyan veya zaman kavramı ile birlikte kişi kavramı veren sözcük. Türkçede bu çeşit sözcükler -me olumsuzluk ekiyle veya çekimli değil sözcüğüyle kullanılır: Sevdi (sev-me-di) , sevmiş, sever, seviyor, sevecek, seve, sevse, sevmeli, sevsin, sevdiydi, sevmişmiş, severse, sevmek, sevme, seviş, seven, sevince, severken, severek; yorgunum (yorgun değilim) vb.


eylem İng. action, activity

İnsanın bir dış nedenle değil de, doğrudan doğruya kendisinin gerçekleştirdiği davranışları. Bir istenç edimi; bir istemenin, bir tasarının, bir düşünüşün, bir kararın gerçekleştirilmesi. Bilinçli insanın istemesinin ürünü.


eylem İng. action

1. Oyuncunun sahne üzerindeki hareketler dizisi. 2. Oyunun temasını hareketlendiren gelişim. Bir hareketin aksiyon olabilmesi için itici bir nedenden çıkması gerekir. 3. Olay dizisi. 4 - Oyunun öyküsü. 5 - Dış aksiyon : göze yönelen hareketler bütünü. 6 - iç aksiyon : düşünce ve duyguya yönelen davranışlar ve ilişkiler bütünü. 7 - Eylem.


eylem

fi’l, fiil. ~ yeteneği: fi'l ehliyyeti, medenî hakları kullanma ehliyyeti.


eylem İng. action

1. İlişkili ve karmaşık bir davranış dizisi. 2. Belli bir erekle belli bir yöntem kullanarak yapılan iş.


eylem

Bir oyunun baş olgusu, başlıca olayı, yürüyüşü bk. aksiyon.


eylem İng. action

Bir durumu değiştirme ve daha ileriye götürme yönünde etkide bulunma çabası.


eylem İng. action

Bir amaç çevresinde örüntülü işlevsel ve karmaşık bir edimler dizgesi.


Eylem Köken: T.

Cinsiyet: Erkek Bir durumu değiştirmek için gösterilen çaba.


eylem için benzer kelimeler


eylem, 5 karakter ile yazılır. Ayrıca, e harfi ile başlar, m harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'e', 'y', 'l', 'e', 'm', şeklindedir.
eylem kelimesinin tersten yazılışı melye diziliminde gösterilir.