eylemek

eylemek

(-den) 1. Bir kişiden veya bir şeyden yoksun bırakmak: “Yurdumdan yuvamdan eyledi beni / Yârsız dünya malı bana pul gibi” -Âşık Veysel. 2. (yar) Etmek, yapmak: “Arap atlar yakın eyler ırağı.” -Dadaloğlu.


eylemek

Un yapılan buğday ve diğer tahılları kalburlayıp kesmüğünü ayırmak.


eylemek

1. Yufka açmak. 2. Ekmek yapmak. 3. Karıştırmak, yoğurmak.


eylemek

Ham deriyi işlemek, deriyi sumaklamak.


eylemek

Eylemek, yapmak


eylemek

Eylemek, durdurmak


eylemek

Eylemek, durdurmak; bekletmek


eylemek

Durdurmak


eylemek İng. act, operate

I. Temel anlamı: 1. Kılgılı etkinlik, etkin olmak. 2. Bir şeyi gerçekleştirmek ya da değiştirmek üzere bilinçli istenç edimi; bir ereğe yönelmiş bilinçli bir etkinlik. (Her türlü otomatik tepki ve sürüklenişin karşıtı.) II. Aşamalarına göre: 1. Üzerinde düşünmeden içgüdüyle yapılan, ama "ben"le belirlenmiş, ereğinin bilincinde olan eyleme. 2. Bir erek güden usa uygun eyleme. 3. İçgüdü, erek ya da ilgilerle (çıkarlarla) belirlenmiş eylemin karşıtı olarak, koşulsuz olanla belirlenmiş eylem. (Ör. ahlaksal eylem.) III. Yönüne göre: Eylemle ortaya çıkan değişmenin dış ya da iç dünyaya ilişkin oluşuna göre: 1. dış, 2. iç eylem olarak ayrılır.


eylemek

1. Yapmak, inşa etmek, imâl etmek. 2. Yaratmak. 3. Demek, buyurmak, söylemek. 4. Nasbetmek, tayin etmek.


eylemek için benzer kelimeler


eylemek, 7 karakter ile yazılır. Ayrıca, e harfi ile başlar, k harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'e', 'y', 'l', 'e', 'm', 'e', 'k', şeklindedir.
eylemek kelimesinin tersten yazılışı kemelye diziliminde gösterilir.