geviş getirenler

geviş getirenler

ç. a. hay. b. Çift parmaklı hayvanların, sindirim organları geviş getirmeye uygun olan alt takımı: Sığır, deve, koyun geviş getirenlerdendir.


geviş getirenler İng. ruminants

Memeliler (Mammalia) sınıfının, etenliler (Placentalia) bölümünün, toynaklılar (Ungulata) üst takımının, çift parmaklılar (Artiodactyla) takımından, mideleri dört odalı, bitkilerle beslenen, yarı sıvı haldeki besinler önce işkembeye, oradan börkeneğe geçerek yumuşatılan, dinlenirken besinleri geri kusulan, iyice çiğnendikten sonra yine yutularak kırkbayıra gelen ve oradan şirdene geçerek besinleri iyice sindiren bir alt takım.


geviş getirenler Fr. ruminants

(zooloji)


geviş getirenler İng. ruminants

(Ruminantia), (Lat. ruminans=geviş getiren): Omurgalı hayvanlardan memeliler (Mammalia) sınıfının etenliler (Placentalia) bölümünün toynaklılar (Ungulata) üst-takımının çift-parmaklılar (Artiodactyla) takımına giren bir alt-takımı. Mideleri 4 odalıdır. Bitki olan besinlerini yarı sıvı halde yutarlar. Besinler önce işkembeye gelir, oradan börkeneğe geçer ve yumuşatılır. Dinlenirken geri kusulup iyice çiğnendikten sonra yine yutularak kırkbayıra gelir ve oradan şirdene geçerek iyice sindirilir. Buna geviş getirme denir. Cücegeyikler (Tragulina), topuktabanlılar (Tylopoda), sığır ve davarlar (Pecora) olmak üzere 3 üst-familyası vardır


geviş getirenler için benzer kelimeler


geviş getirenler, 16 karakter ile yazılır. Ayrıca, g harfi ile başlar, r harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'g', 'e', 'v', 'i', 'ş', ' ', 'g', 'e', 't', 'i', 'r', 'e', 'n', 'l', 'e', 'r', şeklindedir.
geviş getirenler kelimesinin tersten yazılışı relneriteg şiveg diziliminde gösterilir.