gırtlak ünsüzü

gırtlak ünsüzü

a. db. Akciğerlerden gelen havanın gırtlaktaki yarı kapalı engellere çarpıp gevşemesi ile oluşan sert ünsüz.


gırtlak ünsüzü İng. laryngal

Derleme.. gırtlak sessizi, gırtlak üfleme fonemi, soluma fonemi, gırtlak sürtünme fonemi) Ciğerlerden gelen havanın gırtlaktaki yarı kapalı engellere çarpıp gevşemesi ile meydana gelen süreksiz ünsüz: h (h) vb.


gırtlak ünsüzü

Ses tellerinin soluk alma durumuna oranla birbirlerine daha çok yaklaşarak veya dokunarak meydana getirdiği ses. Türkçede ikincil (sekunder) h sesi ile dilimize Arapça ve Farsçadan girmiş kelimelerde veya ağızlarda k>h değişmesi ile oluşmuş h ünsüzü birer gırtlak ünsüzüdür. Hangi? hanım, daha, ahçı (<aşçı); yahşı, haber, yahacak, yoh vb. Dilimize Arapça ve Farsça yoluyla geçmiş cür’et, neş’e, mel’un, mü’min gibi kelimelerde görülen ve birer kesme işareti ile karşılanan hemze (Ar. hamza) ve ayın (ayn) sesleri de aslında birer gırtlak ünsüzü durumundadır. Ancak, bu ses yazılışta ve söylenişte çok defa kullanıştan düşmüş durumdadır. mevki, mebde, menba, mesut, neşe gibi.


gırtlak ünsüzü için benzer kelimeler


gırtlak ünsüzü, 14 karakter ile yazılır. Ayrıca, g harfi ile başlar, ü harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'g', 'ı', 'r', 't', 'l', 'a', 'k', ' ', 'ü', 'n', 's', 'ü', 'z', 'ü', şeklindedir.
gırtlak ünsüzü kelimesinin tersten yazılışı üzüsnü kaltrıg diziliminde gösterilir.