art avurt ünsüzü

art avurt ünsüzü

a. db. Dil ucunun dişlere dokunması ve ciğerlerden gelen havanın daha geriden avurtlara çarpması ile oluşan kalın l ünsüzü: dal, bal, al vb.


art avurt ünsüzü İng. velar lateral

Dil ucunun dişlere dokunması, dil sırtının geriye doru yatıp büyükçe bir çukur oluşturması ve ciğerlerden gelen havanın daha geriden avurtlara çarpması ile oluşan kalın l (l.) ünsüzü: al, anlamak, bal, bol, kollamak, yol, yollamak vb. bk. avurt ünsüzü.


art avurt ünsüzü

Azerbaycan Türkçesi: säit damag samit; Türkmen Türkçesi: gapdal ışgalaňlı; Gagauz Türkçesi:yandilli çetin konson; Özbek Türkçesi: qattiq yόn tόvuş; Uygur Türkçesi: (B.Uyg.) qattiq yanünlük ~ (D.Uyg.) qattik qovuz tavuşi; Tatar Türkçesi: tel artı awazı; Başkurt Türkçesi: qatı urt önö;Kmk: kalın yan tutuk awazi; Krç.-Malk.: uwurtlanı boluşlugu bla kuralgankalın kısık (tunakı) tawuş; Nogay Türkçesi: katı uwirt tartıgı; Kazak Türkçesi: büyir juwan dıbıs;Kırgız Türkçesi: kaptalçıl katkalaň tıbış; Alt:: katu kelteylik tuyuk tabış; Hakas Türkçesi: tîlhırindagı hatıg tapsag; Tuva Türkçesi: tıl kıdunıň a'jık eves ünü; Şor Türkçesi: *kadıg nan üni;Rusça: tvyordıy bokovoy soglasnıy zvuk


art avurt ünsüzü için benzer kelimeler


art avurt ünsüzü, 16 karakter ile yazılır. Ayrıca, a harfi ile başlar, ü harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'a', 'r', 't', ' ', 'a', 'v', 'u', 'r', 't', ' ', 'ü', 'n', 's', 'ü', 'z', 'ü', şeklindedir.
art avurt ünsüzü kelimesinin tersten yazılışı üzüsnü truva tra diziliminde gösterilir.