işaret zamiri

işaret zamiri

a. db. Gösterme zamiri: Bu, şu, o, bunlar, şunlar, onlar.


işaret zamiri İng. demonstrative pronoun

Somut ve soyut nesneleri işaret etme, gösterme yoluyla karşılayan kelime. Bugün Türkçede kullanılan işaret zamirleri bu, şu, o (teklik) bunlar, şunlar, onlar (çokluk)'dır: Şu var ki, yanmış bir parmağın soğuk suda bir an için bulunduğu rahatlık parmak sudan çekilince acıyı misillerle büyütmüş olarak geri getirecektir (N. Fazıl Kısakürek, Aynadaki Yalan, s. 145). Bunlar bizim akıl erdirebileceğimiz meseleler değil (N. Fazıl Kısakürek, göst. e., s. 186). Bu adetâ hastayı kudurttu (P. Safa, Şimşek, s. 287). Bunu bilmeyi çok isterdim. vb.


işaret zamiri

Azerbaycan Türkçesi: işarä äväzliyi; Türkmen Türkçesi: görkezme çalışması; Gagauz Türkçesi:gösterici aderlik; Özbek Türkçesi: korsatiş ólmóşi; Uygur Türkçesi: körsitiş almaşliri; Tatar Türkçesi: kürsätüalmaşlıq; Başkurt Türkçesi: kürhätew almaşı; Kmk: görsetiw orunça; Krç.-Malk.:körgüztüwçü almaş; Nogay Türkçesi: körsetüw awıs; Kazak Türkçesi: siltew esimdigi; Kırgız Türkçesi: şilteme at atooç; Alt:: körgüzer soluma; Hakas Türkçesi: közîdîg orındı; Tuva Türkçesi: aytılganıň at ornu; Şor Türkçesi: körgüsçi orungu; Rusça: ukazatelnoye mestoimeniye


işaret zamiri için benzer kelimeler


işaret zamiri, 13 karakter ile yazılır. Ayrıca, i harfi ile başlar, i harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'i', 'ş', 'a', 'r', 'e', 't', ' ', 'z', 'a', 'm', 'i', 'r', 'i', şeklindedir.
işaret zamiri kelimesinin tersten yazılışı irimaz teraşi diziliminde gösterilir.