işlek

işlek

sf. 1. Çok işleyen, canlı, hareketli: “İki harp esnasında, burası kolay kazançların, vurgunculuğun en işlek merkezlerinden biriydi.” -Y. K. Karaosmanoğlu. 2. Özenmeden, çabuk yazıldığı hâlde okunaklı ve güzel olan (yazı): “İşlek, açık bir yazı. Bir kadın elinden çıkma.” -T. Dursun K.


işlek

1. Ambarın alt kısmında olan ve tahıl akıtmaya yarayan kapaklı delik: İşlek açık kalmış, bütün zahire dökülmüş. 2. Arıların girip çıktığı kovan deliği.


işlek

Çalışkan, ya da çalışır gibi görünen.


işlek

Yapımevi, fabrika.


işlek

Azerbaycan Türkçesi: mähsuldar; Türkmen Türkçesi: önümü; Gagauz Türkçesi: *işlek ~ productiv ~ bereketli;Özbek Türkçesi: mahsuldor; Uygur Türkçesi: ünümlük; Tatar Türkçesi: produktiv; Başkurt Türkçesi: produktiv; Kmk:köp kollanagan; Krç.-Malk.: produktiv; Nogay Türkçesi: äreketlî; Kazak Türkçesi: önimdi; Kırgız Türkçesi: önümdüü; Alt::produktiv~ t'ürümdik; Hakas Türkçesi: tüzîmnîg; Tuva Türkçesi: pü'dürükçülüg; Şor Türkçesi: *produktiv; Rusça: produktivnıy


işlek için benzer kelimeler


işlek, 5 karakter ile yazılır. Ayrıca, i harfi ile başlar, k harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'i', 'ş', 'l', 'e', 'k', şeklindedir.
işlek kelimesinin tersten yazılışı kelşi diziliminde gösterilir.